• 1
 ≫ 

Plavi patlidžan sa belim lukom i kačkavaljem: Jelo bez mesa, pravi se za 20 minuta i nestaje u trenu

, Telegraf
 ≫ 

Jednostavni sastojci i brza priprema karakterišu ovo jelo, koje vam neće teško pasti, a koje će vas dugo držati sitim

  • 1
Musaka, plavi patlidžan, jelo, kuvanje, hrana

Foto: Shutterstock

Plavi patlidžan je povrće koje je, baš poput tikvica, sve prisutnije na domaćim trpezama. Brojni su načini za njegovu pripremu, a jedan od omiljenih i najčešćih jeste neka varijanta musake. Za razliku od većine, u ovom receptu nema mesa, zato je idealan obrok za vrele letnje dane.

Jednostavni sastojci i brza priprema karakterišu ovo jelo, koje vam neće teško pasti, a koje će vas dugo držati sitim.

 

Sastojci:

 

  • 2 plava patlidžana srednje veličine
  •  

  • 2 paradajza srednje veličine
  •  

  • 4 kašike maslinovog ulja
  •  

  • 240 gr krem sira
  •  

  • 150 gr kačkavalja
  •  

  • 3 čena belog luka
  •  

  • so, biber i bosiljak, po ukusu

 

Priprema: 

Plavi patlidžan oprati, očistiti i iseći na kolutove, ostavite ga u posoljenoj vodi oko 15 minuta, kako bi izašla eventualna gorčina.

Operite kolutove pod mlazom vode i prosušite papirnim ubrusom.

Prelijte ih maslinovim uljem i izgrilujte kratko na tiganju. Paradajz isecite na kockice, pa u njega dodajte iseckani beli luk i začine po ukusu.

Na dno odgovarajuće posude staviti maslinovo ulje, rasporediti iseckani paradajz i poređati kolutove grilovanog plavog patlidžana.

Patlidžan premazati krem sirom, pa posuti rendanim kačkavaljem. Tako radite dok imate materijala, od ove količine bi trebalo da sve bude u dva reda. Završite slojem kačkavalja.

Pecite u zagrejanoj rerni oko 20 minuta.

Gotovo jelo posuti listićima bosiljka, po ukusu. Jelo servirati toplo, a odlično je i u hladnoj varijanti.

 

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok