• 0

Ćufte iz rerne, hrskave i slasne: Recept za gurmanski nedeljni ručak koji će cela porodica obožavati

Sos od paradajza i belo vino ovom jelu daju neodoljiv šmek

  • 0
ćufte u paradajz sosu

Foto: Shutterstock

Nekada je nedeljni ručak podrazumevao domaću supu sa ručno mešenim rezancima ili knedlama, bareno povrće i meso uz sos od paradajza, mirođije ili rena, a kao poslastica služile su se štrudle, krofne ili pite sa jabukama ili višnjama.

Vremenom, običaji su se promenili, posebno tokom letnjih meseci kada većina domaćica želi da pripremi ukusan ručak koji ne iziskuje puno vremena provedenog pored šporeta.

Jedno od jela koje se brzo sprema su ćufte u belom vinu i sosu od paradajza, a prednost pripreme je u tome što se ćufte peku u rerni i mogu da se kombinuju sa različitim prilozima - kuvanom testeninom, pirinčem, krompir-pireom...

Sastojci za ćufte:

  • 500 gr mlevenog svinjskog mesa
  • 1 srednja glavica crnog luka
  • 100 ml kisele vode
  • 100 ml belog vina
  • ulje
  • so, biber, beli luk u prahu

Sastojci za sos:

  • 2 praziluka
  • 500 gr paradajza
  • mala pavlaka za kuvanje
  • pola kafene kašičice meda
  • so, biber

Priprema:

Očistite i iseckajte crni luk, pa ga dodajte u svinjsko meso koje je dva puta samleveno na mašini. U smesu dodajte ulje, kiselu vodu i začine, pa dobro zamesite i ostavite da odstoji barem sat vremena.

Od smese napravite ćufte, ređajte ih u pleh podmazan uljem, pospite ih belim lukom u prahu, pa pecite u rerni na 220 stepeni. Kad ćufte porumene, izvadite posudu iz rerne, odmah sipajte belo vino, a onda i sos od paradajza koji ste u međuvremenu napravili.

Sos se sprema tako što u tiganj sipate malo ulja, dodate sitno iscekan praziluk i dinstate dok ne postane staklast. Praziluku dodajte oljušten i na sitnije komade iseckan paradajz, kao i malo meda koji će neutralisati kiselinu iz paradajza. Kad sos počne da ključa ulijte pavlaku, promešajte i pustite da još jednom proključa.

Dodajte so i biber, prelijte sos preko ćuftica i vratite ih u rernu na još pola sata.

Služite  uz barenu testeninu ili pirinač, krompir-pire ili bareno povrće.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima