• 2

Ljubitelji princes krofni obožavaće ovaj kolač: Kremasti slatkiš sa slasnim filom od vanile

, Telegraf

Zadovoljiće nepca i najvećih sladokusaca

  • 2
Karpati, kolač, slatko

Foto: Shutterstock

Princes krofne su većini jedan od omiljenih slatkiša. Kolač prepun kremastog fila od vanile, između dva oblaka od testa zaista retko koga ostavlja ravnodušnim. Ipak, ono zbog čega mnogi zaziru od pravljenja ovog kolača je vreme pripreme.

Zato vam donosimo recept za kolač koji je jedna velika princes krofna, gde se peku samo dve korice između kojih se nalazi nedoljivi i kremasti fil od vanile.

Vreme pripreme je dosta kraće od pripreme princes krofni, a ukus je identičan i zadovoljiće nepca i najvećih sladokusaca. 

Sastojci za testo:

  • 300 ml vode
  • 200 gr putera (margarina ili masti)
  • 200 gr brašna
  • 5 jaja
  • prstohvat soli

Sastojci za fil:

  • 1 l mleka
  • 2 pudinga od vanile 
  • 250 gr putera (ili margarina)
  • 200 gr šećera
  • šećer u prahu za posipanje
  • borovnice i listići nane za dekoraciju

Priprema:

Mleko sa šećerom zagrejte do ključanja i skuvajte puding po uputstvu sa kesice. U vreli puding dodajte puter i sve dobro sjedinite mikserom. Fil pokrijte providnom folijom i ostavite sa strane da se ohladi u potpunosti.

Ohlađeni fil dobro umutite mikserom, ovako će fil biti vazdušast i svilenkast.

Priprema korica: 

Vodu i puter staviti na ringlu da proključaju. Skloniti sa ringle i dodati so i brašno, pa sve dobro sjediniti. Testo treba da bude glatko i da se odvaja od posude. Sklonite sa strane da se ohladi. U prohlađeno testo dodavati jedno po jedno jaje, sve vreme muteći mikserom.

Rernu zagrejte na 220 stepeni.

U okrugli pleh prečnika 28 cm (može biti veći ili manji, korice će biti deblje ili tanje) rasporedite polovinu testa i pecite oko 20 minuta. Korica treba da se podigne i porumeni. Važno je da u toku pečenja ne otvarate rernu, kako testo ne bi "palo" i ostalo gnjecavo.

Isto uradite i sa drugim delom testa. 

Pečene korice ostavite sa strane da se ohlade.

Na jednu koricu stavite sav fil od vanile i pokrijte drugom koricom. Na kolač rasporedite borovnice i listiće nane. Ohlađeni kolač obilno pospite šećerom u prahu, pa poslužite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • tunj

    Kolac se zove Karpatka, samo fil se pravi od zumanaca, mleka, secera i putera, a ne od kupovnog pudinga.

    1
    0

    Podelite komentar

  • tea

    lep recept,ali ipak je lepse skuvati pravi krem od vanile.

    13
    1

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima