• 0

Domaća pileća supa sa knedlama: Starinski recept za jelo koje obožavaju generacije

, Telegraf

Supa je prva asocijacija na porodični ručak

  • 0
supa, knedle, supa s knedlama

Foot: Shutterstock

Složićete se da ništa ne okrepljuje tako dobro kao topla domaća supa. Naše bake i deke nisu mogle da zamisle ručak, a da se ne pojede nešto "na kašiku". U skoro svim delovima Srbije, svaki porodični, svečani ili slavski ručak obavezno sadrži supu kao jedno od jela. 

Ovo je prilično jednostavno jelo, a sve što vam je potrebno je strpljenje i vreme da sačekate da se supa skuva.

Uz ovaj recept i početnici u kuhinji će dobiti odličan rezultat. 

Sastojci za supu:

  • koskice i sitni delovi jednog pileta (kost od pilećih grudi, vrat, krilca..)
  • 2 srednje šargarepe
  • 1/2 manjeg celera
  • 1 koren paškanata
  • 1 crni luk
  • so, biber, začini po ukusu
  • 1 veza peršuna
  • voda

Sastojci za knedle:

  • 1 jaje
  • 5 kašika griza (ravno napunjene)
  • prstohvat soli
  • 1 kašika masti

Priprema: 

Delove pileta koje ćete staviti u supu operite, pa ih stavite u šerpu. Šargarepu, celer i koren paškanata isecite na kockice, pa sve nalijte većom količinom vode i stavite na šporet na jaču temperaturu dok ne provri.

Operite glavicu crnog luka i prepolovite je, pa je zapecite sa ravne strane na suvom tiganju.

Kada voda proključa smanjite vatru i dodajte crni luk, pa ostavite najmanje sat vremena da se kuva. Posle tog vremena sa koskica skinite meso, vratite ga u šerpu, a sve nepotrebne delove bacite. Supa je gotova kada povrće omekša.

U međuvremenu dolivajte toplu vodu, ukoliko bude potrebe.

Dodajte začine po želji i ukusu.

Priprema knedli: 

Kašiku masti dobro ulupajte viljuškom, pa dodajte jedno jaje, malo soli i sve sjedinite. Dodajte griz i ostavite sa strane da odstoji desetak minuta.

Griz će posle tog vremena nabubriti, pa ukoliko je sve suviše retko, dodajte još malo griza. Količina najviše zavisi i od veličine jajeta, zato je dobro da smesa za knedle odstoji pre nego što nastavite kuvanje.

Kada je supa gotova, kašikom vadite knedle i spuštajte ih u lonac, pa kuvajte oko pet minuta.

Na kraju dodajte i sitno seckani peršun i poslužite.

Prijatno!

Video: Supa koja može da ujede! U Japanu služe nudle s piranama

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima