Vreme čitanja: oko 2 min.
Flekice sa kupusom i slaninom, da zamiriše cela kuća: Recept za starinski vojvođanski specijalitet
Vreme čitanja: oko 2 min.
Recept za ovo jelo koji su Vojvođani preuzeli iz nemačke kuhinje, zbog lakoće spremanja brzo se raširio na prostore čitavog Balkana
Ovo starinsko jelo jednostavno je za pripremu i među omiljenima je u Vojvodini. Recept su Vojvođani preuzeli, kao i većinu onih od testa, iz slovačke i nemačke, odnosno austro-ugarske kuhinje.
Jelo se sprema od lako dostupnih namirnica. Možete da ubacite i kupovnu testeninu, ali svakako da mnogo veću draž, a i pravi, pun ukus ovom jelu obezbeđuju domaće flekice.
Sastojci:
- 1 glavica crnog luka
- 2 čena belog luka
- 100 g mesnate slanine
- 1 kašika šećera
- 1 kašičica crvene mlevene paprike
- 1 kg kupusa
- 1/2 kg flekica
- so, biber
- kocka za supu
Sastojci za flekice:
- 400 gr brašna
- 4 jaja
- 1 kašičica soli
- 1 kašika ulja
Priprema:
Prvo pripremite flekice. U dublju posudu sipajte sve sastojke i počnite da mesite testo. Kada testo počne da se odvaja od ivica posude, prebacite ga na dasku i snažno mesite tako da postane meko i elastično.
Testo stavite u najlon kesu i zatvorite je tako da vazduh ne može da ulazi i suši testo. Ostavite tako da odstoji oko 15 minuta. Ukoliko imate mašinu za razvijanje testa, testo isecite na nekoliko delova i provucite nekoliko puta svaki list testa kroz mašinu dok ne dostigne željenu debljinu. Po pravilu ne sme da bude previše tanko, ali ni previše debelo, jer će se u prvom slučaju raspasti, a u drugom će biti žilavo.
Ako nemate mašinu za razvijanje testa, možete da ga razvučete oklagijom. Isecite ga na trake, pa ih složite na krpu i ostavite 10 minuta da se malo osuši, a zatim isecite na kockice željene veličine.
Kupus operite, očistite i odstranite mu sve tvrde delove. Iseckajte ga na kockice ili izrendajte na krupnije komade, pa ga dodatno usitnite. Posolite ga i ostavite da odstoji oko 20 minuta. Slaninu iseckajte na kockice, pa je propržite na malo ulja.
Crni i beli luk sitno iseckajte i dodajte ga slanini. Pospite kašikom šećera i dinstajte dok sve to ne dobije zlatnu boju. Ubacite seckani kupus, dodajte kockicu supe i malo vode, pa dinstajte dok kupus ne omekša.
Za to vreme skuvajte flekice u litar vode sa malo soli i ulja. U kupus dodajte mlevenu papriku, so, biber i proceđene flekice (ili gotovu testeninu, ako niste mesili flekice) i sve lagano pomešajte. Jelo poslužite toplo.
Prijatno!
Video: Od pekare preko palačikarnice do najprivlačnije kuvarice u Srbiji
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.
534
Opšte je poznato da se testa kuvaju bez ulja. Testo kuvano sa uljem isto upije i kasnije ne upija sokove jela u koje se stavlja. Italijani bi vam noge polomili ako bi špagete kuvali u vodi u koju ste sipali ulje.
Podelite komentar