• 0

Recept za punjenog šarana sa belim vinom: Carski posni ručak na vašoj trpezi

Ova vrsta ribe je mnogima jedna od omiljenih, a punjeni šaran je posebno ukusan

  • 0
Pijani šaran

Foto: Shutterstock

Nutricionisti kažu da je za dobro zdravlje bar jednom sedmično na trpezi imati ribu, bez obzira na doba godine. Međutim, u našoj kulturi riba se jede češće u vreme posta. Kako se bliži vreme posta i posnih slava, recepti za pripremu raznih vrsta riba su dobro došli.

Moguće je da su domaćice neke načine spremanja ribe već usavršile, ali ako poželite da vam se na trpezi nađe ovo carsko jelo, donosimo vam jedan od najboljih načina da spremite punjenog šarana.

Sastojci: 

  • 2,5 do 3 kg šarana (najbolje divlji) 
  • 1 šolja pirinča srednje veličine
  • 1 glavica crnog luka 
  • 1 šargarepa 
  • 1/2 veze peršuna
  • 2 čena belog luka
  • 1 dl maslinovog ulja
  • 2 dl belog vina
  • 200 gr šampinjona
  • so, biber, suvi začin
  • 2 limuna

Priprema: 

Šarana očistite, operite i dobro usolite, poprskajte i spolja i unutra sokom od jednog isceđenog limuna i premažite maslinovim uljem,  pa ostavite da odstoji dok spremate nadev za punjenje.

Na zagrejanom ulju propržite sitno seckanu glavicu luka. Oljuštite šargarepu i izrendajte je sitnijoj strani, pa je dodajte luku i sve zajedno prodinstajte.

Operite prinač i dodajte luku i šargarepi, a onda nalijte sa pola čaše vode i dinstajte na tihoj vatri, povremeno dodajući još malo vode dok pirinač ne omekša. Dodajte u ovo i sitno seckane šampinjone i beli luk, pa dinstajte dok ne ispari voda. Pred kraj posolite, pobiberite, dodajte suvi začin i sitno seckani peršun.

Ovim nadevom napunite šarana i zavorite ga čačkalicama ili kuhinjskim koncem. Pekač u kome ćete ga peći podmažite uljem i stavite ribu, pa ako ima poklopac poklopite, a ako nema stavite aluminijumsku foliju preko. Zagrejte rernu na 200 stepeni i stavite ribu da se peče.

Pecite 30 minuta, pa izvadite i prelijte belim vinom, a onda  ponovo vratite u rernu i pecite još 40 minuta. Skinite poklopac ili foliju i ostavite šarana još 10 do 15 minuta u rerni dok ne dobije lepu, hrskavu koricu.

Izvadite šarana i servirajte ga uz limun, a kao ukras možete da stavite i zelenu salatu i  paradajz. Ukoliko vam je ostalo nadeva, možete da ga poslužite i posebno uz ribu.

Prijatno!

Video: Saveti profesionalnog kuvara: Kako da prepoznate i odaberete svežu ribu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima