• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

5 trikova kako da vam korica pečenog pileta bude hrskava, a meso sočno i mekano

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pečenje pileta je naizgled jednostavno, ali ne znači da ćete uvek uspeti da dobijete ukusnu koricu koja krcka i lepo ispečeno meso

  • 0
pile pečeno piletina Foto: Pixabay

Pečeno pile i krompirići su jedan od onih ručkova kojima gotovo niko ne može da odoli. I pored toga što je ovo naizgled ručak jednostavan za pripremu, većina domaćica zna da je veliki izazov da pile bude tako dobro ispečeno da ima hrskavu koricu, a da meso bude sočno i mekano.

Uglavnom se mnoge suočavaju sa situacijom da dobiju koricu koja hrska pod zubima, a meso prilično suvo ili obrnuto.

Međutim, iskusni kuvari kažu da postiji pet jednostavnih trikova koji će vam pomoći da vaše pile bude savršeno pečeno sa hrskavom koricom i sočnim mesom. 

1. Posušite pile

Pile obavezno dobro posušite kuhinjskim ubrusima sa spoljnje strane. Nemojte ga stavljati u rernu pre nego što bude potpuno suvo.

2. Trik sa soljenjem 

Važno je u kom trenutku solite meso. Nemojte to da radite neposredno pred pečenje. Pile usolite ili veče pre nego što planirate da ga spremate ili bar par sati ranije.

3. Podesite temeperaturu rerne

Da bi vam korica bila hrskava vrlo važno je da na početku pečenja podesite temperaturu rerne. Zagrejte rerenu na najače, pa ubacite pile i pecite ga na toj temperaturi dok ne porumeni sa svih strana. To je bitno kako bi mu toplota zatvorila pore. Kada porumeni, smanjite temperaturu pa ga do kraja pecite na umerenoj.

4. Okrećite meso za vreme pečenja

Dok pečete pile povremeno ga okrenite kako bi se ravnomerno ispeklo sa svih strana. Prelivajte ga sokom u kome se peče.

5. Papir za pečenje čuva koricu

Potrebno je da znate i kada je najbolji momenat da pek papirom zaštitite koricu pileta u toku pečenja.

Komad papira pokvasite, a onda pile, kada je napola pečeno, prekrijte papirom. Na ovaj način ćete zaštiti i koricu od lepljenja za papir, ali i meso od isušivanja. 

Oko 15 minuta pred kraj, papir skinite i ostavite da se pile ispeče, a korica postane potpuno hrskava.

Uz ove jednostavne trikove oko kojih nije potrebno mnogo truda, vaša pečena piletina biće savršen zalogaj.

Video: Kako da prepoznate svežu piletinu i kako najlakše da odvojite belo meso?!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti