• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Originalni recept za starinske buhtle: Slatko pecivo sa džemom u kome ćete uživati

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Na ovo dizano testo mirisala je i kuhinja naših baka

  • 1
Testo sa marmeladom, pekmez rolnice Foto: Shutterstock

Ukoliko volite da jedete krofne, pite, štrudle, onda će vam se i buhtle sigurno svideti. U slučaju da do sada niste probali ovaj specijalitet od dizanog testa, donosimo vam origanalni starinski recept po kome su ga pravile još naše bake.

Ovo pecivo ukusom će oduševiti sve vaše ukućane, a najmlađe i najviše.

Sastojci: 

  • 500 gr brašna
  • 1  kockica svežeg kvasaca
  • 1 jaje
  • 2 žumanceta
  • 100 gr maslaca
  • 5 kašika šećera
  • 300 ml mleka
  • 1/2 kašičice soli

Za filovanje:

  • domaći džem od kajsija
  • malo prah šećera za posipanje
  • 100 gr otopljenog maslaca

Priprema:

Toplo mleko stavite u manju posudu. Dodajte malo šećera, kvasac i malo brašna, pa promešajte da se kvasac lakše rastvori.

Kada kvasac zapenuša znači da je krenula reakcija.

Dodajte smesu u brašno, pa stavite jaje, šećer, so i zamsite testo.

Ostaviti ga da naraste.

Kada testo naraste izvadite na pobrašnjenu dasku i razvijte ga, pa smotajte u rolat.

Isecite na komade široke dva prsta. Rastanjite ih i punite džemom.

Testo bi na kraju trebalo oblikovati tako da se dobiju knedle, odnosno loptice, pa svaku umočite u rastopljeni maslac i ređajte u plehu jednu do druge.

Ostavite između malo prostora da bi imale mesta da narastu i lepo se ispeku.

Kad ste poređali sve buhtle umutite žumanca i premažite ih odozgo.

Ostavite ih pola sata da narastu, pa ih stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni da se ispeku, za šta im je potrebno pola sata.

Posle toga buhtle izvadite, ostavite da se malo prohlade, pa ih pospite prah šećerom.

Možete ih poslužiti.

 Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • PiXi

    23. novembar 2021. | 09:54

    Redovan kolac kod nas u kuci. Majka je nasledila baku u kuvanju i pravljenju domacih kolaca. S obzirom da smo iz Zap.Slavonije, slatki specijaliteti su nezaobilazan deo nase ishrane. Neke stvari znam i sam da spremam, a neke ce morati supruga da nauci jer ima vise osecaja za to, kako nasa deca ne bi bila poslednja generacija koja jede slatke poslastice iz bakine kuhinje. Baka se uvek pamti po tome.

    Podelite komentar