• 1

Pastrmajlija je ponos makedonske kuhinje: Recept za slasnu pitu koja se jede ceo dan

Mnogi će reći da podseća na picu, ali razlike i te kako postoje

  • 1
pastrmajlija ljute paprike papričice ljuta hrana

Foto: Shutterstock

Varijacija na temu najpoznatijeg italijanskog specijaliteta ima pregršt, a u Severnoj Makedoniji posebno su ponosni na svoju pastrmajliju za koju tvrde da je bolja od pice.

U starim makedonskim porodicama pastrmajlija se obično spremala vikendom, kad su ljudi imali više vremena da se druže i ćaskaju, i da usput uživaju u ukusnoj hrani. Kako se pastrmajlija služila i za doručak, i za ručak, i za večeru domaćice su je posebno zavolele, jer su bar ponekad mogle da odmore od stajanja za šporetom od jutra do večeri.

Ovo jelo od testa i mesa iznova je postalo popularno, što zbog neodoljivog ukusa, što zbog činjenice da se može služiti tokom celog dana.

Mnogi će reći da je pastrmajlija isto što i pica, i neće ni pomisliti koliko greše. Jer, testo za ovaj makedonski specijalitet je deblje nego kod prave italijanske pice, a razlikuje se i po nadevu - umesto suhomesnatih proizvoda pastmajlija se nadeva mesom i nikada se ne posipa kačkavaljem.

Sastojci:

  • 500 gr brašna
  • paketić svežeg kvasca
  • 250 ml vode
  • ravna kafena kašičica šećera
  • 500 gr svinjskog mesa
  • 100 gr suvog ovčijeg mesa
  • 4 kašike svinjske masti
  • biber, aleva paprika, so po ukusu
  • feferone
  • 3 jaja

Priprema:

Isecite sveže i suvo meso na sitne kockice, preko njega stavite alevu papriku i mleveni biber, pa ostavite da odstoji nekoliko sati (najbolje da prenoći tako).

Sutradan razmutite kvasac u malo tople vode, dodajte kašičicu šećera i malo brašna, pa ostavite petnaestak minuta da se kvasac aktivira.

Nadošli kvasac dodajte u prosejano brašno, sipajte ostatak od 250 mililitara mlake vode, dodajte so i zamesite glatko testo. Ostavite sat vremena da naraste, pa ga premesite i podelite u dve loptice.

Svaku lopticu rastanjite u plehu, napravite oblik čamčića, a po obodu formirajte venac od testa.

Testo premažite rastopljenom mašću, pa odozgo stavite nadev od mesa.

Pecite na 220 stepeni oko pola sata.

Pre nego što pastrmajlija bude sasvim pečena izvadite tepsiju iz rerne, preko jela razbijte umućena jaja, poređajte nekoliko feferona, pa vratite tepsiju u rernu još nekoliko minuta.

Služite uz turšiju ili kiseli kupus.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jasmina

    Orginalna pastrmalija je iz Stipa i na testo se stavlja samo meso,kazu da je verzija sa jajima iz Velesa

    6
    0

    Podelite komentar

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima