• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za pogačice sa čvarcima: Zalogaj bez koga se ne može zamisliti zimska trpeza

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zasitne su i ukusne, a tople su nedoljive

  • 1
Pogačice sa čvarcima Foto: Shutterstock

Pogačice sa čvarcima su ukusan zalogaj koji mnogi vole tokom cele godine, ali zima je pravo vreme za ovaj specijalitet.

Postoje razni recepti za ovo pecivo, ali ovaj koji vam donosimo je provereno jedan od najboljih.

Sočne i ukusne pogačice sa čvarcima obradovaće vaša nepca.

Sastojci:

Za testo:

  • 40 gr svežeg kvasca
  • 1 kašika šećera
  • 1 dl mleka
  • 4 dl vode
  • 1 dl ulja
  • 900 gr brašna
  • 2 kašičice soli

Za nadev:

  • 300 gr čvaraka
  • 1 kašika svinjske masti
  • 2 kašike prezli

Za premazivanje:

  • 1 jaje

Priprema:

Čvarke sameljite u blenderu i umešajte kašiku masti. Kvasac rastvorite u mlakom mleku sa kašikom šećera i kašikom brašna i ostavite da nadođe.

U dublju posudu sipajte veći deo brašna, dodajte so, ulje, vodu i  kvasac. Mesite uz dodavanje preostale količine brašna dok ne dobijete lepo izrađeno testo. Ostavite ga na toplom da odmara pola sata.

Testo oklagijom razvijte na pola santimetra debljine, premažite polovinom čvaraka, pospite kašikom prezli i presavijte preko sredine, pa jos jednom to previjte opet na pola, zatim sa desne strane prebacite na sredinu i na kraju sa leve takođe na sredinu tako da dobijete slojevit kvadar.

Ostavite tako složeno testo da odstoji 15 minuta, ponovo ga rastanjite, premažite drugom polovinom čvaraka, pospite kašikom prezli i presavijajte ga na već opisani način ponovo. Još jednom ga ostavite da "odmori" 15 minuta, a zatim razvaljajte nadošlo testo na debljinu od jedan i po santimetar.

Čašom ili kalupom srednje veličine vadite pogačice i ređajte u papirom za pečenje obložen pleh. Ostatke testa, koje ćete dobiti sa strane posle vađenja pogačica čašom ili modlom, premesite pa razvijte i izvadite preostale krugove.

Uključite rernu na 200 stepeni. Stavite pleh sa čvarcima u rernu i pecite 15 minuta, premažite pecivo razmućenim jajetom, pospite solju i pecite dok ne porumeni.

Poslužite ih tople.

Prijatno!

Video: Dragan Marković Palma objasnio kako se tranžira svinja i prave pomoravski čvarci

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Lord

    14. februar 2022. | 08:07

    Malo je 15 minuta!

    Podelite komentar