• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čupava Desa je kolač koji obožavaju generacije: Starinski recept za poslasticu sa jabukama

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Malo je onih koji će uspeti da se zaustave na jednom parčetu

  • 0
Kolač sa jabukama Foto: Shutterstock

Kolači, štrudle i pite sa jabukama i višnjama omiljeni su na našim prostorima. Jedan od recepata koji uspešno odoleva trendovima i kom se domaćice rado vraćaju je takozvana čupava Desa ili čupava Kata, kolač koji se češće pravi sa jabukama nego sa višnjama, mada ni ova druga varijanta nije retka na trpezama širom Srbije.

Postoji i treća verzija, bez dodatka voća, ali je varijanta sa voćem svakako ukusnija i sočnija.

Kolač je sličan piti sa jabukama, a dekorativniji je utoliko što se gornja kora ne razvlači oklagijom, već na kratko zamrzne i onda izrenda.

Sastojci:

  • 200 g masti
  • 100 g šećera
  • 6 kašika mleka
  • kesica praška za pecivo
  • 3 žumanca
  • 600 g brašna

Za fil:

  • 1 kg jabuka
  • 3 belanca
  • 5 kašika šećera
  • 3 kašike pekmeza od kajsija
  • 100 g mlevenih oraha ili griza
  • 50 g šećera u prahu

Priprema:

Penasto umutite mast, šećer i žumanca, pa dodajte mleko. Pomešajte brašno sa praškom za pecivo, pa postepeno sipajte u prethodnu smesu. Mesite dok testo ne postane glatko, pa ga podelite na dva dela.

Jedan deo testa razvucite na veličinu pleha koji ste prethodno podmazali, a drugi stavite u kesu, pa odložite u zamrzivač.

Umutite belanca u čvrst sneg, dodajte im šećer i još malo ih mutite. Potom u dobijeni šne dodajte pekmez od kajsija i sve lepo sjedinite pomoću špatule. Ovim filom premažite testo u plehu, pa odozgo sipajte mlevene orahe ili griz.

Oljuštite jabuke, pa ih izrendajte, malo ocedite od soka i rasporedite preko fila.

Sada izvadite ostatak testa iz zamrzivača, pa i ovo testo izrendajte i rasporedite preko jabuka.

Pecite kolač na 200 stepeni oko 35 minuta. Vruć kolač pospite šećerom u prahu, pa sačekajte da se ohladi, isecite na kocke i služite.

Prijatno!

Video: Ovo morate da probate: Recept za lagani voćni recept koji će vas rashladiti i zasladiti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti