• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Mantije punjene filom od sira, lisnate i hrskave: Recept sa kojim nema greške

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kvadratići od testa punjeni ukusnim nadevom savršeno se slažu sa jogurtom ili pavlakom

  • 2
Mantije Novi Pazar Foto: RINA

Pazarske mantije, testo punjeno nadevom od dinstanog mesa i luka, karakteristično za Novi Pazar i okolinu, postalo je popularno širom Srbije.

Domaćice ga prave od ručno rađenog testa, a u nedostatku vremena i od gotovih kupovnih kora.

Modifikujući osnovni recept, umesto fila od dinstanog mesa i crnog luka mnogi stavljaju fil od sira. Ovakve mantije su laganije za varenje, a jednako su ukusne kao i one sa mesom, posebno kad su napravljene od ručno mešenog testa koje se premazuje rastopljenim puterom.

Iako je za pripremu ovakvih mantija potrebno malo više vremena, kad ih budete probali, shvatićete da su bile vredne truda.

Sastojci:

  • 350 ml vode
  • pola kašičice šećera
  • 800 g brašna
  • pola kašičice soli
  • 2 kašike ulja
  • 600 g sira
  • 2 jajeta
  • 125 g putera

Priprema:

Zagrejte vodu tek da se smlači, pa skinite posudu sa ringle, dodajte šećer, brašno, ulje i so i zamesite glatko testo. Podelite ga na dva dela, pa ga prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 15 minuta. S obzirom na to da u testo ne ide kvasac, ono neće narasti, ali mu je neophodno vreme "da se odmori", kako bi se sastojci što bolje sjedinili.

Premesite testo, premažite ga rastopljenim puterom, pa ga opet podelite na dva dela, prekrijte folijom i ostavite da odstoji još pola sata.

Potom na sto stavite pamučni stolnjak, pospite ga brašnom, pa razvucite jednu polovinu testa preko cele površine stola, pazeći da se ne pokida. Opet premažite testo rastopljenim puterom i isecite ga uzduž na dva dela. Isto uradite i sa drugom polovinom testa.

Razbijte jaja, pomešajte ih sa izdrobljenim sirom i nanesite fil na testo uz spoljašnju ivicu. Trebalo bi da imate četiri kaiša od testa koje ćete urolati, a onda iseći u obliku trouglića i ređati u pleh podmazan uljem. Mantije ređajte jednu uz drugu i prelijte ostatkom putera.

Pecite ih u rerni na 200 stepeni oko 35 minuta.

Možete ih poslužiti prelivene jogurtom ili kiselom pavlakom, a ukusne su i bez ikakvih dodataka.

Video: Pastirska pita na naš način: I za gurmane i za one koje vode računa o liniji

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Bojan

    17. jun 2022. | 08:28

    Mantije sa sirom🤣🤣🤣Šta sve čovek neće čuti,božeme sačuvaj.

    Podelite komentar