• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tufahije iz rerne, sočne i brze: Recept za poslasticu sa posebnim filom koji deca obožavaju

Vreme čitanja: oko 1 min.

Za pripremu tradicionalnog slatkiša koji je na naše prostore pristigao iz Turske neće vam biti potrebno mnogo vremena

  • 0
tufahije Foto: Shutterstock

Tufahije su mnogima omiljena poslastica iz detinjstva. Kuvane oljuštene jabuke punjene filom od oraha i suvog grožđa i prelivene ušpinovanim sirupom od šećera, vode i limuna asocijacija su na bakinu kuhinju i slatkiš kom je nemoguće odoleti.

Mlade domaćice koje su se odvažile da naprave ovaj slatkiš znaju koliko ume da bude naporno stajanje pokraj šporeta i okretanje jabuka dok se kuvaju, a onda i procenjivanje da li su jabuke previše meke ili, pak, nedovoljno kuvane.

Zato vam donosimo jednostavniji, a jednako ukusan recept - tufahije iz rerne sa laganim filom koji će se dopasti svima, a posebno mališanima.

Sastojci:

  • osam jabuka
  • 400 g šećera
  • 100 g mlevenih oraha
  • 200 g mlevenog keksa
  • pola litra vode
  • limun
  • dve kesice šlaga ili pakovanje male slatke pavlake

Priprema:

Jabuke oljuštite, pa ih izdubite kašičicom, uvaljajte u kristal-šećer i ređajte u tepsiju koju ste prethodno obložili papirom za pečenje.

Pomešajte mlevene orahe sa mlevenim keksom, pa ovom smesom napunite jabuke, prekrijte ih folijom i pecite u rerni na 200 stepeni oko 25 minuta.

Dok se jabuke peku, pripremite preliv. U šerpu sipajte pola litra vode, dodajte preostali šećer i kuvajte na jačoj temperaturi dok ne zapeni. Potom smanjite temperaturu ringle i kuvajte dok tečnost ne dobije konzistenciju sirupa, a onda iscedite sok od jednog limuna i sve dobro promešajte.

Pečene tufahije izvadite iz rerne, prebacite ih na tacnice ili u činije, ostavite da se ohlade, prelijte sirupom i stavite u frižider. Svaku tufahiju ukrasite šlagom ili umućenom slatkom pavlakom.

Prijatno!

Video: Zdravi rafaelo i snikers za samo 5 minuta? Moguće je!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti