• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Poslastica za svaku priliku: Tart sa kruškama na francuski način

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Čuveni francuski naopako okrenut kolač koji se prvobitno pravio od jabuka, savršen je i sa kruškama

  • 0
Tart s kruskama, kolac, francuski tart Foto: Shutterstock

Originalni recept "trate tatin" odnosi se na tart sa jabukama, tačnije reč je o čuvenom francuskom naopako okrenutom kolaču koji se prvobitno pravio od jabuka.

Postoji jedno pravilo za jelo "tarte tatin", koje se pažljivo poštuje. Mora se servirati toplo, tako da se krema topi. Za Francuze ovaj desert na sobnoj temperaturi nije vredan tiganja u kome se pekao.

Sastojci za 4 porcije:

  • 125 g običnog brašna
  • 75 g putera
  • pola kašičice soli
  • 0,5 l vode
  • 1 žumance 
  • 3-4 kruške (u zavisnosti od veličine) 
  • 1 kg šećera u prahu
  • 40 g maslaca

Priprema:

Vreme pripreme 25 minuta, vreme kuvanja 25 minuta

Maslac isecite na sitno, vrhovima prstiju umešajte u brašno i so da dobijete finu smesu. Dodajte žumance i vodu, sjedinite da napravite glatku kuglu. Umotajte u foliju i ostavite na hladnom dva  sata.

Zagrejte posudu nekoliko minuta na laganoj vatri. Na dno sipajte 85 grama šećera i ostavite da se karamelizuje.

Još na vatri dodajte 25 grama putera, isečenog na male komade. Izvadite i stavite kruške isečene na velike četvrtine preko dna, okrenute zaobljenom stranom nadole u ​​karamel, stiskajući ih. Dodajte drugi sloj krušaka, zaobljenom stranom nagore, tako da se dobro uklapaju između prvih. Pospite osam grama šećera preko vrha i osam grama putera isečenog na sitne komade preko krušaka.

Razvaljajte testo i pokrijte kruške, podvrćući ivice unutar posude. Stavite u prethodno zagrejanu rernu na 180° Celziusa i pecite 40 minuta.

Kada izvadite iz rerne, ostavite da odstoji 15 minuta pre nego što ga prebacite na tanjir za serviranje. Možete ga posuti šećerom u prahu ili na svako servirano parče staviti kuglu sladoleda od vanile.

Video: Napravite sladoled kod kuće za samo 5 minuta

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti