• 3
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ideja za ručak: Grčka musaka, savršen spoj mesa, povrća i kremastog sosa

 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Postoje mnoge varijacije grčke musake, ali ova verzija je napravljena od ukusnih slojeva krompira, patlidžana, sira i finog mesa

  • 3
grčka musaka, kuhija recepti Foto: Shutterstock

Grčka musaka se pravi od slojeva mesa i povrća, zapečna u rerni uz božanstven bešamel sos. Toliko je ukusna da će vam postati omiljeni izbor za ručkove vikendom.

Sastojci:

  • 4 srednja patlidžana
  • 10 krompira srednje veličine 
  • 750 g mlevenog mesa (svinjsko ili mešano)
  • 500 ml paradajz-pirea
  • 50 g putera
  • 800 ml mleka
  • 2 žumanceta
  • 300 g rendanog parmezana
  • 3 crna luka
  • 3 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • so, biber, origano
  • pola kašičice cimeta
  • pola kašičice muskatnog oraščića

za bešamel sos: 

  • 600 ml punomasnog mleko (možete koristiti i ono što imate pri ruci),
  • 50 g putera
  • 50 g brašna
  • so
  • biber
  • muškatni oraščić
  • 2 žumanceta
  • rendani parmezan (po želji) 

Priprema:

Isecite patlidžan na okrugle kriške debljine jedan i po centimetar i stavite u cediljku. Dok ređate slojeve, obilno posolite svaki sloj kako biste izvukli gorku vodu koja se nalazi unutar patlidžana. Ostavite na stranu 20-30 minuta. Što se tiče krompira, tradicionalno, krompir za grčku musaku se prži u dubokom ulju, ali može biti i pečen u rerni (dok se krompir peče možete praviti fil od mesa). Dakle, isecite krompir na okrugle kriške debljine oko 1,5 centimetara. Sve ih stavite na pleh i pokapajte maslinovim uljem. Začinite sa obe strane solju, biberom i origanom, pa pecite 20-25 minuta ili dok ne omekša kad bocnete viljuškom.

U velikoj šerpi na ulju dinstajte na srednjoj vatri oko 10 min iseckani crni luk sa prstohvatom soli, dok ne omekša. Dodajte beli luk i dinastajte nekoliko sekundi, a zatim dodajte mleveno meso, so, biber i paradajz pire. Poklopite i dinstajte oko 20 minuta ili dok sos ne postane veoma gust. Kada izgleda spremno, probajte i dodajte začine ako je potrebno. Dodajte origano i ostavite sa strane.

Dok se sos od mesa krčka, vreme je da se proprži patlidžan. Nakon što je pustio vodu, patlidžan posušite malo ubrusima, pa ga ispržite u tiganju. Pecite kolutove patlidžana dok ne porumene sa obe strane i ne omekšaju u sredini. Zatim ih stavite na papirni ubrus da upije višak ulja.

U šerpici na srednjoj vatri sve vreme žicom mešajte brašno i puter. Dobro mutite nekoliko minuta, dok brašno ne zamiriše kao da je prepečeno. Pokušajte da ne dodajete mleko odjednom jer ćete tako stvoriti grudvice. Umesto toga, polako dodajte mleko u nekoliko serija, mešajući da smesa bude glatka i kremasta. Kuvajte dok smesa ne proključa i ne zgusne se, a zatim začinite solju, biberom i muškatnim oraščićem i cimetom. Sklonite sa vatre. Dodajte umućena žumanca i dobro promešajte da se sjedini i sklonite.

U nauljenu tepsiji ređate sastojke sledećim redom: kriške krompira, rendani sir, pečene kriške patlidžana, rendani sir, zatim fil od mesa, pa opet pečene kriške patlidžana. Prelijte bešamel sosom, a po želji pospite preostalim sirom.

Pecite u rerni na 200 stepeni od 45 minuta do jedan sat. Bešamel sos će biti zlatnobraon na vrhu. Najbolje je da musaka odstoji posle pečenja oko 45 min da biste mogli lepo da je sečete.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Gaga

    26. jul 2022. | 15:41

    Mnogo komplikovano za jedan običan ručak,a ništa naročito.

    Podelite komentar

  • Vodolijax

    26. jul 2022. | 10:22

    Lepo.....treba 2000 dinara za ovaj ručak.....

    Podelite komentar

  • Milica

    26. jul 2022. | 10:59

    Neka hvala ipak je NAŠA musaka pravo lepa,i jeftinija.

    Podelite komentar