Ideja za ručak: Plavi patlidžan iz rerne sa sirom i čeri paradajzom za najzdraviji obrok
Pravi jesenji ručak!
Foto: Shutterstock
Sezona jesenjeg povrća je u toku, a pijace su pune paprika, tikvica i patlidžana. Ako razmišljate o zdravom i brzom obroku i želite da on obavezno sadrži povrće, ovaj recept bi vam mogao biti od koristi.
Reč je o plavom patlidžanu iz rerne!
Patlidžan duguje svoju ljubičastu boju antocijanima - posebnoj vrsti pigmenta. Nekoliko velikih studija pokazalo je da je to jedan od najmoćnijih antioksidanata koji štiti ćelije od delovanja slobodnih radikala, što je jedan od uzroka starenja. A upravo ova supstanca najefikasnije štiti membrane moždanih ćelija.
Nakon porcije pečenog patlidžana, malo je verovatno da ćete postati pametniji, ali svakako ste se pobrinuli o jačanju pamćenja.
Sastojci:
- 3 patlidžana srednje veličine
- 1/3 šolje maslinovog ulja
- sok od polovine limuna
- 2 čena belog luka
- 1 crveni luk
- čeri paradajz
- sveži peršun
- 4 kašike grčkog sira izmrvljenog
- so
- biber
Priprema:
Najpre je neophodno izvući gorčinu iz plavog patlidžana. Prepolovite ga, a zatim narezane komade pospite velikom količinom soli. Plavi patlidžan će nakon pola sata ispustiti smeđu tečnost koju treba isprati pre dalje termičke obrade.

Foto: Shutterstock
Rernu zagrejte na 200 stepeni. Maslinovo ulje, sok od limuna, iseckani beli luk, so i biber pomešajte. Premažite svaku polovinu, a onda ih takve pecite do 40 minuta okrenute nadole. Onda kada se zapeče, ponovo prelijte preostlog smesom koju ste i malopre koristili i onda dodajte sir, peršun. čeri i crveni luk preko. Ovo može biti toplo jelo ili prilog.
(Telegraf.rs)
Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.