• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Salata mimoza, kraljica trpeze: Recept za kremasto hladno predjelo koje vole sve generacije

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najbolja salata za svečane prilike

  • 0
salata mimoza, hladno predjelo Foto: Shutterstock

Pored ruske salate, koja je nezaobilazna na trpezama širom Srbije kad krene sezona slava, veoma je popularna i takozvana salata mimoza koja se služi kao hladno predjelo.

Od ruske kakvu smo navikli da pravimo razlikuje se samo po tome što u nju ne idu grašak i šargarepa, i što dekoracija podseća na cvet mimoze. Takođe, sastojke za ovu salatu bi trebalo izrendati i ređati ih po slojevima, a ne mešati kao što je to slučaj u receptu za rusku.

Sastojci:

  • 600 g krompira
  • 300 g stišnjene šunke
  • 150 g kiselih krastavčića
  • 4 jajeta
  • 300 ml kisele pavlake
  • 200 g majoneza
  • 200 g kačkavalja

Priprema:

Obarite krompir u ljusci, pa ga ostavite da se prohladi, oljuštite i izrendajte. Obarite jaja, oljuštite ih i takođe ih izrendajte.

Polovinu kačkavalja izrendajte krupno, a drugu polovinu sitno. Izrendajte i šunku i krastavčiće.

Na dno dublje posude stavite jedan sloj krompira, premažite ga sa 100 grama pavlake, pa odozgo poređajte polovinu rendane šunke. Preko šunke stavite 100 grama majoneza, polovinu izrendanih krastavčića, jedno izrendano jaje i krupno izrendan kačkavalj.

Nastavite slaganje salate stavljanjem novog sloja rendanog krompira koji ćete premazati pavlakom. Preko pavlake stavite ostatak šunke, sloj majoneza, sloj krastavčića, jedno izrendano jaje i još jedan sloj pavlake.

Salatu pospite preostalim izrendanim jajima i sitno izrendanim kačkavaljem, pa dekorišite po želji. Držite u frižideru preko noći, pa sutradan služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti