• 0

Paelja sa piletinom: Recept za najlepši vikend-ručak

Brz, lagan i zasitan ručak, pun vitamina i proteina

  • 0
pilav, rižoto, pirinač

Foto: Shutterstock

Paelja je neizostavni deo španske kulinarske tradicije. Ovo jelo na bazi pirinča, povrća i mesa čiji se recept generacijama prenosi u Španiji kao deo nasleđa, najčešće se opisuje kao jelo koje “okuplja porodicu oko stola”.

Mnoge domaćice će reći da je paelja gotovo identična našem pilavu, ali razlike ipak postoje. Ono što povezuje oba specijaliteta je većina zajedničkih sastojaka, dok je način pripreme drugačiji.

Sastojci:

  • 500 g pilećeg belog mesa
  • 200 g pirinča
  • 2 sveže paprike
  • 5 krastavčića iz turšije
  • veća glavica crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • 100 g graška
  • 50 g kukuruza
  • kocka za supu ili 300 ml pilećeg bujona
  • so
  • biber
  • začinska paprika
  • šafran ili kurkuma (po želji)

Priprema:

Oljuštite i iseckajte crni i beli luk, pa ih stavite sa strane.

U tiganj sipajte malo ulja, pa kad se zagreje spustite pileći file isečen na malo krupnije kocke i pržite dok ne porumeni. Izvadite meso iz tiganja i stavite ga sa strane.

U tiganj dodajte iseckan crni i beli luk, pa ih dinstajte nekoliko minuta. Potom dodajte i papriku isečenu na kockice ili trake, kao i odmrznuti grašak, pa dinstajte dok ne omekša.

Vratite piletinu u tiganj, sipajte oko 300 mililitara vode ili pilećeg bujona (dobra zamena je i kocka za supu razmućena u 300 mililitara vode). Poklopite i ostavite da se krčka dvadesetak minuta.

Skinite poklopac sa tiganja, dodajte pirinač i kukuruz, sve dobro promešajte i ostavite na ringli dok se pirinač i kukuruz ne skuvaju. Tad dodajte začine - so, biber, začinsku papriku, kao i kurkumu ili mleveni šafran, koji se obavezno stavlja po originalnom španskom receptu za paelju.

Jelo ne sme da bude previše suvo, jer tad neće biti ukusno. Kad se pirinač i kukuruz skuvaju, isecite krastavčiće iz turšije i poređajte ih po paelji, pa opet poklopite tiganj i ostavite da stoji na isključenoj ringli. Pre služenja pospite iseckanim peršunovim lišćem.

Španci koriste tiganj sa dve ručke kako bi s vremena na vreme protresli paelju i veruju da je upravo u tome tajna savršenog ukusa njihovog omiljenog jela.

Prijatno!

Video: Napravite šarenu oblanda tortu za 10 minuta i zaboravite na šporet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima