• 0

Recept za posne krofne: Hrskave su i šupljikave, a jedan sastojak daje im neverovatan ukus

Mnogi koji su ih probali kažu da su ukusnije od onih sa jajima i mlekom

  • 0
Krofne, krofna

foto: pixabay.com

Krofne su omiljeni kolač na trpezama u kućama širom Srbije. Ipak, u vreme posta domaćice najčešće odlučuju da pripremaju druge poslastice, jer misle da su krofne ukusne samo ako se u testo dodaju jaja i mleko, a kolač prži u dubokoj masti.

Ali, kako za većinu jela postoji način da budu spremljena u posnoj verziji, tako je lako napraviti i posne krofne. Dodavanjem izrendane korice limuna u testo ono će biti vazdušasto i imaće poseban ukus.

Sastojci:

  • 40 g svežeg kvasca
  • 250 ml vode
  • 500 g brašna
  • 50 g biljnog margarina
  • korica limuna
  • kašika šećera
  • 150 g šećera u prahu
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • ulje za prženje

Priprema:

Stavite vodu da se smlači, pa dodajte izmrvljen kvasac, šećer i kašiku brašna. Sve dobro razmutite, pa ostavite da odstoji dok kvasac ne počne da peni.

Za to vreme pomešajte biljni margarin, izrendanu koricu limuna i šećer, pa dodajte kvasac i ostatak brašna i zamesite testo. Umešeno testo prekrijte pamučnom krpom ili providnom folijom i ostavite da narasta dok se ne udvostruči.

Kad se testo udvostruči, prebacite ga na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite pomoću oklagije, ostavite da tako odstoji još desetak minuta, pa modlom vadite krofne i opet ih ostavite da odstoje desetak minuta, kako bi što više narasle.

U šerpu sipajte ulje, zagrejte ga i spuštajte krofne da se prže. Ulje ne sme da bude vrelo da krofne ne bi izgorele.

Kad krofne porumene, vadite ih rešetkastom kašikom na papirni ubrus da se ocede od viška ulja, pa ih uvaljajte u prah-šećer zamirisan vanilom i služite.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima