• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Hrskave profiterole punjene nežnim kremom: Recept za poslasticu koju vole sve generacije

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuski kolačići preliveni čokoladom iziskuju malo više vremena za pripremu, ali je njihov ukus neprevaziđen

  • 0
profiterole Foto: Shutterstock

Princes-krofne, ekleri i profiterole pripadaju istoj „porodici“ kolača; razlikuju se samo po obliku i veličini, a recept je mahom isti.

Ali, mnoge domaćice, pogotovo one koje nisu vične mešenju kolača, žale se da testo ne naraste dovoljno, pa samim tim ni poslastica ne izgleda poput one iz poslastičarnice.

Istina, za pripremu profiterola, kao i za pripremu eklera i princes-krofni treba izdvojiti malo više vremena i ne otvarati rernu dok se testo peče – tako će kolačići biti kao sa slike.

Sastojci:

  • 6 jaja
  • 250 g putera
  • pola litra vode
  • 100 ml pavlake za kuvanje
  • 450 ml mleka
  • 250 g brašna
  • 2 kašike gustina
  • 220 g šećera
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 200 g čokolade za kuvanje
  • korica limuna
  • pola kašičice soli

Priprema:

Najpre skuvajte fil, da biste ubrzali postupak pravljenja kolača.

Umutite tri žumanca, dve kašike gustina, izrendanu koricu limuna i 100 mililitara mleka tako da nema grudvica i ostavite sa strane.

Od preostalih belanaca možete da napravite puslice.

U šerpu sipajte 300 mililitara mleka i 100 mililitara pavlake za kuvanje, dodajte 200 grama šećera, dve kesice vanilin-šećera i 75 grama putera, pa kuvajte dok ne počne da vri. Onda sipajte umućena žumanca sa gustinom i mlekom i kuvajte dok ne počne da se zgušnjava. Važno je da fil sve vreme mutite žicom kako se ne bi stvarale grudvice.

Skuvani fil preručite u plastičnu posudu i prekrijte je prozirnom folijom da se ne bi uhvatila korica. Fil ostavite da se hladi.

U drugu šerpu sipajte pola litra vode, 125 grama putera, kašiku šećera i pola kašičice soli i stavite na ringlu da provri. Potom dodajte 250 grama brašna i sve vreme mutite žicom da se ne bi stvarale grudvice. Kad se smesa zgusne, skinite posudu sa ringle i ostavite da se smesa ohladi. Tad dodajte tri cela jaja, jedno po jedno i mutite mikserom. Testo bi trebalo da bude glatko.

Tepsiju obložite papirom za pečenje, pa odvajajte kuglice veličine oraha i spuštajte ih na papir. Ostavljajte dovoljno prostora između kuglica od testa, jer će ono tokom pečenja narasti.

Stavite tepsiju u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite testo za profiterole dvadesetak minuta, odnosno dok ne porumene. Dok se testo peče, nemojte otvarati rernu da profiterole ne bi splasnule.

Kad se profiterole ohlade, presecite ih i punite kremom, pa ih ređajte na tacnu.

U šerpici rastopite 200 grama čokolade za kuvanje sa 50 grama putera i 50 mililitara mleka, pa prelijte preko profiterola i ostavite sat vremena na hladnom mestu.

Prijatno!

Video: Napravite šarenu oblanda tortu za 10 minuta i zaboravite na šporet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti