• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Recept za rolovano pile iz rerne: Gastronomski praznik za celu porodicu

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukusan obrok koji možete da pripremite i za prazničnu trpezu

  • 0
rolovano pile, rolovana piletina, ručak Foto: Shutterstock

Ukoliko imate dilemu šta da pripremite za ručak, neka vaš izbor bude rolovano pile iz rerne.

Za pripremu ovog specijaliteta nije potrebno mnogo vremena, a odlično se slaže uz pekarski krompir i turšiju, odnosno salatu od svežeg ili kiselog kupusa.

Sastojci:

  • celo pile (težine oko 2 kg)
  • 150 g kačkavalja
  • 150 g šunke
  • 3 kašike senfa
  • 3 barena jajeta (po želji)
  • so
  • biber
  • malo ulja ili masti
  • mrežica za pakovanje pileta

Priprema:

Operite pile, odsecite mu krila i vrat, pa ga rasecite po dužini i odvajajte od kostiju. Belo meso stanjite tako što ćete odseći delove koji su neravni u odnosu na ostatak pileta i staviti ih na mesta gde ima manje mesa.

Potom u meso utrljajte biber i so po ukusu, ostavite da odstoji nekoliko minuta, pa pile premažite senfom, poređajte kačkavalj isečen na listiće, kao i listove šunke.

Ukoliko volite rolovanu piletinu sa barenim jajima, preko listića šunke poređajte jaja isečena na polovine, pa pažljivo urolajte meso. Ubacite ga u mrežicu ili, ako je nemate, obmotajte pile debljim koncem i spustite ga u tepsiju obloženu aluminijumskom folijom.

Pre pečenja pile premažite uljem ili svinjskom mašću, sipajte 200 mililitara vode i pecite na 200 stepeni prvih 20 minuta, a onda smanjite jačinu rerne na 180 stepeni do kraja pečenja. S vremena na vreme proverite da li je voda sasvim isparila; piletina ne sme da ostane suva, ali isto tako ne sme ni da ima previše tečnosti oko nje, jer će proces pečenja trajati duže.

Pecite pile dok se ne uhvati rumena korica, pa ga izvadite iz rerne i ostavite da se ohladi. Tek kad meso bude sasvim hladno, skinite mrežicu (ili konac, zavisi šta ste koristili za oblikovanje rolade), pa isecite piletinu na režnjeve.

Ovako pripremljeno rolovano i isečeno pile pogodno je i za pohovanje. 

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti