• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Slatke pogačice sa cimetom i suvim grožđem: Doručak čiji miris najavljuje vikend

Vreme čitanja: oko 1 min.

Savršene za slatki doručak ili desert

  • 0
Slatke pogačice od cimeta i suvog grožđa Foto: Shutterstock

Potpuno je na vama da li ćete recept za ove sjajne veganske pogačice sa suvim grožđem i cimetom da pravite kao doručak ili desert, savršene su za obe varijante.

Mekani biskvit ima ukus sličan manje slatkom keksu zahvaljujući grožđicama koje slade, ali ako ste ljubitelj imalo egzotičnijeg ukusa, mogu da posluže i kao zamena za hleb za sendvič sa slanom šunkom, jer su, ispostavilo se, odlična kombinacija.

Ukoliko ne volite da eksperimentišete, uvek slatkoću možete da pojačate glazurom ili jednostavnim posipanjem šećera u prahu.

Sastojci:

  • 1, 5 šoljica bademovog mleka
  • 1, 5 kašika jabukovog sirćeta
  • 1 kašičica vanile
  • 4 šoljice višenamenskog brašna
  • ¼ šolje šećera
  • 1,5 kašika praška za pecivo
  • 2 kašičice cimeta
  • 1, 5 kašičica soli
  • 1 šolja margarina, iseckanog na kockice, hladan
  • ½ šolje suvog grožđa
  • ¼ šolje margarina, otopljenog
  • šećera u prahu, opciono za posip 

Priprema:

Zagrejte rernu na 250 stepeni i pripremite pleh sa papirom za pečenje. Kombinujte mleko od badema,  sirće i vanilu zajedno da napravite mlaćenicu. Ostavite sa strane.

U velikoj činiji pomešajte brašno, šećer, prašak za pecivo, cimet i so. Umutite zajedno.

U brašno dodajte hladan margarin narezan na kockice i izgnječite viljuškom dok se ne izmrvi.

Dodajte suvo grožđe i promešajte.

Sipajte mešavinu mlaćenice i mešajte dok se ne formira mekano, čupavo testo.

Lagano pobrašnite površinu i stavite testo na vrh. Premesite testo dok se ne sjedini.

Koristeći oklagiju, razvaljajte testo u pravougaonik debljine jednog centimetra.  Modlom izrežite okrugle pogačice i stavite na ih pripremljeni pleh, a potom ostavite u zamrzivaču 15 minuta.

Izvadite pogačice iz zamrzivača i premažite ih otopljenim margarinom.

Stavite u rernu i pecite od 15 do 18 minuta ili dok ne porumene.

Kada ih izvadite iz rerne, prema želji, možete da ih pospete šećerom u prahu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti