• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Napravite posne vanilice po receptu naših baka: Cela kuća će vam mirisati na kolače

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ukoliko ste ljubitelj sitnih kolača, ovaj recept ćete praviti i kad prođu dani posta

  • 0
Vanilice, kolaci, slatko Foto: Shutterstock

Nisu bez razloga pre nekoliko godina vanilice proglašene najboljim sitnim kolačima na svetu. Možete ih praviti i u mrsnoj i u posnoj verziji, možete ih poslužiti na svečanoj trpezi ali i posle ručka tokom radne nedelje, a što duže stoje ovi kolačići su sve bolji.

Dok su za mrsne vanilice neophodni jaja i domaća mast, u posnoj verziji recepta “glavnu ulogu” imaju biljni margarin i limun koji ovim kolačićima daje neodoljiv osvežavajući ukus.

Sastojci:

  • 250 g biljnog margarina
  • 1 limun (sok i korica)
  • 170 g prah-šećera
  • 2 kesice vanilin-šećera
  • 500 g brašna
  • domaći džem od kajsija

Priprema:

Ostavite margarin da odstoji na sobnoj temperaturi, pa ga umutite mikserom. Dodajte mu 120 grama šećera u prahu, kao i sok od jednog limuna i izrendanu koricu limuna, pa nastavite da mutite dok smesa ne postane penasta.

U umućen margarin sa šećerom i limunom postepeno dodajte brašno i zamesite testo, pa ga ostavite da odstoji 30 do 60 minuta u frižideru.

Prebacite testo na pobrašnjenu radnu površinu, razvucite ga oklagijom i modlom ili rakijskom čašicom vadite vanilice. Ređajte ih na pleh obložen pek-papirom i pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni desetak minuta. Vodite računa da testo ostane belo.

Kad su vanilice ispečene, ostavite ih da se prohlade, pa ih spajajte džemom od kajsija i uvaljajte u mešavinu od preostalog prah-šećera koji ste pomešali sa vanilin-šećerom.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti