• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Materina pogača: Recept za vojvođanski specijalitet od oraha i domaćih kora

Vreme čitanja: oko 2 min.

Iako je danas domaćice spremaju od gotovih kora za baklavu, prava pogača zahteva malo više vremena i truda za razvijanje testa

  • 0
materina pogača Foto: Shutterstock

U kućama širom Vojvodine značajniji dani u godini obeležavaju se posebnom vrstom pogače, takozvanom materinom pogačom.

Nekada je ovaj slatki specijalitet od domaćih kora i oraha pravljen za prošnju, veridbu i venčanje, a vremenom je postao deo trpeze i povodom drugih prigoda.

U nedostatku vremena, današnje domaćice su modifikovale recept za materinu pogaču, pa je prave od kupovnih tankih kora. Ipak, nema ništa lepše od ručno umešenih i razvučenih kora koje će ostati meke u sredini, a spolja biti hrskave.

Sastojci:

  • 900 g brašna
  • 500 ml vode
  • 4 jajeta
  • kašika sirćeta
  • 150 g masti (ili putera)
  • 300 g šećera
  • 300 g oraha
  • 100 g suvog grožđa
  • 100 g prah-šećera
  • prstohvat soli

Priprema:

Umutite 100 grama masti (ili putera, ako nemate pravu domaću mast) sa jajima, pa smesu stavite u frižider. Važno je da smesa bude kompaktna i da njome možete da premazujete testo.

Od brašna, vode, sirćeta i prstohvata soli umesite glatko testo. Potrebno je da mesite malo duže, dokle god se testo ne odvoji od prstiju tako da na njima ništa ne ostane.

Na pobrašnjenoj radnoj površini razvucite testo oklagijom, pa ga podelite na četiri dela. Svaki deo opet razvucite oklagijom, pa prekrijte pamučnom krpom i ostavite da odstoji pola sata.

Kad se testo "odmorilo" pola sata, izvadite iz frižidera posudu sa umućenim jajima i mašću, odnosno puterom. Sva četiri dela testa odozgo premažite jajima i mašću, pa ih lagano razvucite da testo bude što tanje. Na svaki deo testa sipajte pomešane mlevene orahe, šećer i suvo grožđe, pa formirajte rolate.

Pošto je testo tanko, prilikom oblikovanja u rolat ono će se malo gužvati, ali neka vas to ne brine - ova pogača baš tako i treba da izgleda.

Podmažite okruglu tepsiju i spuštajte deo po deo urolanog testa dok ne napunite tepsiju. Potom premažite pogaču preostalom mašću, odnosno puterom i pecite je na 190 stepeni dok ne porumeni.

Kad je pogača ispečena, izvadite je iz rerne i pospite prah-šećerom.

Običaj je da se ova pogača lomi, ali je vi možete i iseći na kriške i služiti uz kafu, mleko ili čaj.

Prijatno!

Video: Recept koji ćete obožavati: I od jaja može da se napravi pravi specijalitet

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti