• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posni petak: Recept za univerzalno ludo testo koje danima može da stoji u frižideru

Vreme čitanja: oko 1 min.

Potrebno je svega šest sastojaka za najmekše i najukusnije testo od kog možete da pravite kiflice, perece, buhtle, đevreke, lepinjice…

  • 0
Kiflice

Foto: Shutterstock

U danima posta većini domaćica predstavlja veliki izazov odabir recepata za obroke koje će pripremiti ukućanima.

Slana i slatka peciva su dobar izbor za doručak i večeru, a najbolje rešenje je priprema univerzalnog testa od kog se mogu napraviti kiflice, perece, štapići, đevreci, kajzerice, buhtle…

Takozvano ludo testo koje se pravi od svega šest sastojaka je sjajno rešenje, tim pre što može da stoji u frižideru danima i da po potrebi odvajate količinu koju ćete ispeći.

Sastojci:

  • 1 kg brašna tip 400
  • 500 ml kisele vode
  • 40 g svežeg pekarskog kvasca (ili 7 g suvog kvasca)
  • 2 kašike šećera
  • 3 kašičice soli
  • 10 kašika ulja

Priprema:

U posudu sipajte 100 mililitara kisele vode, pa je blago zagrejte. Sklonite vodu sa šporeta, dodajte joj kvasac, šećer i malo brašna, pa razmutite i ostavite da zapeni.

U veliku činiju sipajte brašno, dodajte aktivirani kvasac, so, ulje i postepeno sipajte preostalu kiselu vodu. Umesite testo koje će biti meko i elastično. Kad testo počne da se odvaja od dlanova, pokrijte ga pamučnom krpom i ostavite sat vremena da narasta.

Ovako pripremljeno testo možete odmah da oblikujete u kifle, perece, štapiće..., i da ga stavite u tepsiju, pa da opet ostavite da odstoji sat vremena. Tad će biti spremno za pečenje u rerni na 200 stepeni dok ne porumeni.

Preostalo testo stavite u nauljenu kesu moju ćete zavezati i držati u frižideru. Da bi peciva koja pravite od ovog testa bila vazdušasta i mekana obavezno ih ostavite da odstoje u tepsiji barem sat vremena pre pečenja.

Prijatno! 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti