• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ideja za ručak: Piletina, pirinač i spanać u jednom loncu, na grčki način

Vreme čitanja: oko 1 min.

Obradujte svoja nepca sa osvežavajućim grčkim jelom

  • 0
Pirinač sa spanaćem i piletinom Foto: Shutterstock

Ovaj recept za piletinu i pirinač je toliko dobar da ćete zamisliti da ste u sunčanoj Eladi. Možda poželite i da razbijete tanjire kao da ste na grčkom venčanju.

Prava zvezda jela je preliv od limuna i spanać, koji dodaju fantastičnu aromu jelu.

A ako baš želite potpuni grčki ugođaj, obavezno dodajte jogurt ili fetu.

Sastojci: 

  • 250 grama pilećih prsa bez kostiju i kože
  • 1 limun
  • ¾ kašičice sušenog origana
  • 2 čena belog luka 
  • 1 veza mladog luka
  • 150 grama pirinča 
  • 100 g spanaća
  • so i mleveni biber
  • maslinovo ulje
  • feta ili grčki jogurt (opciono)

Priprema: 

Isecite piletinu na komade od oko dva centimetra. Sitno narendajte pola kašičice limunove korice u veliku činiju, a zatim iscedite dve kašičice limunovog soka u malu činiju. U veliku činiju sa korom pomešajte piletinu,  origano i prstohvat soli i bibera. Ostavite piletinu na stranu da se marinira.

Očistite i sitno iseckajte beli luk. Isecite mladi luk, tanko, pod uglom.

Zagrejte kašiku ulja u dubljem tiganju, dodajte piletinu i pecite, povremeno mešajući, dok ne porumeni, oko četiri do šest minuta. Prebacite piletinu u posudu i obrišite tiganj.

Dodajte ponovo kašiku ulja u isti tiganj. Dodajte pirinač, seckani beli luk i polovinu mladog luka. Sve pržite mešajući, dok se pirinač ne ispeče, a beli luk ne zamiriše, oko tri minuta.

Prebacite piletinu u tiganj zajedno sa 1¼ šolje vode i  polovinom kašičice soli. Pustite da proključa, a potom smanjite temperaturu i poklopite. Kuvajte dok se tečnost ne upije i pirinač ne omekša, oko 17 minuta.

Sklonite sa vatre, umešajte spanać i prstohvat soli. Pokrijte i ostavite na stranu oko tri minuta.

Dodajte preostali luk i dve kašike ulja u činiju sa limunovim sokom, začinite po ukusu solju i biberom.

Poslužite grčku piletinu i pirinač prelivene mešavinom od limuna i mladog luka. Dodajte kašičicu običnog grčkog jogurta ili malo izmrvljene fete u svaku porciju, za hladan, kremasti završetak jela.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti