• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Posni doručak: Spremite pire od belog pasulja, u narodu poznat kao papula ili meljanac

M. M.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Idealan je za posne dane, ali i slavsku trpezu

  • 0
Pasulj, pire od pasulja Foto: Shutterstock

Ovaj jednostavan pire od pasulja je brz i lak recept koji može da se posluži i kao prilog uz glavno jelo, ali je odličan i kao namaz za posni doručak.

Napravljen od belog pasulja, koji je prepun proteina, gvožđa i vlakana, ovo jelo se kuva u ukusnoj supi od povrća, uz pikantne začine koji mu daju poseban šmek.

Idealan je za posne dane, ali i slavsku trpezu.

Sastojci:

  • 500 g pasulja
  • 1 veća glavica crnog luka
  • 2 srednje šargarepe
  • 200 g korena celera
  • 1 paškanat
  • 1 ljuta papričica
  • 3-4 veća čena belog luka
  • 100 ml ulja
  • 1 kašika slatke začinske paprike
  • mleveni biber
  • suvi biljni začin
  • suvi bosiljak

Priprema:

Potopite pasulji da odstoji u vodi preko noći,  da upije tečnost i da nabubri. Procedite ga, stavite u dublju šerpu i nalite vodom da ogrezne, a potom, menjajući vodu, stavite dva puta da provri.

Očistiti luk, šargarepu, peršun i paškanat, sitno ih iseckajte i stavite u pasulj. Papričicu samo rasecite napola i dodajte u supu. Začinite sa suvim biljnim začinom, dodajte biber i bosiljak.

Sve stavite da se kuva oko jedan do jedan i po sat, odnosno dok se zrna dobro ne raskuvaju i dok tečnost ne uvri par centimetra ispod nivoa pasulja u šerpi.

Sklonite jelo sa vatre i izmiksajte dok ne dobijete pire i prespite u posudu za posluženje.

U posebnom sudu zagrejte ulje u koje ćte da dodate beli luk i prodinstate. Pred kraj stravite i kašiku začinske paprike, a potom sve prelite preko mlevenog pasulja.

Jelo poslužite hladno.

Prijatno!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Posetili smo Levačku pasuljijadu i dobili recept za pripremu najboljeg pasulja

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Recepti