• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

6 namirnica koje mogu da ne prijaju štitastoj žlezdi: Neke svakodnevno jedemo

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Vreme je da se posvetite njenoj zdravoj funkciji

  • 0
štitna žlezda, štitasta žlezda Foto: Shutterstock/Pixel-Shot

Iako joj ne pridajemo mnogo značaja, uticaj štitaste žlezde na naš organizam je izuzetno jak. Tek kada primetimo simptome koje možemo da povežemo sa njom, onda postajemo svesni koliko njen rad utiče na nas.

Sve je veći broj osoba koje imaju problem sa štitastom žlezdom, a da bi ona radila kako treba, potrebno je da promenimo ishranu jer i ona igra bitnu ulogu. Postoji nekoliko namirnica koje kako pomažu, tako i odmažu, pa zato nije na odmet da promenite ishranu kao prvi korak ka njenom pravilnom radu.

Ovo su namirnice koje mogu da uspore njen rad, ali i da je "razbole".

1. Soja

Smatra se da je soja zdrava hrana i savršen protein koji bi mogao da zameni meso, te je popularna u vegetarijanskoj i veganskoj ishrani. Neki od njenih proizvoda su sojino ulje, teksturirani biljni proteini, tofu, margarin, sojino mleko i soja sos, piše "Traditional cooking school".

Soja sos Japan Foto: Shutterstock

2. Žitarice, posebno gluten

Žitarice predstavljaju osnovu moderne ishrane. Osvrnite se oko sebe i videćete da smo okruženi hranom koja se sastoji u velikoj meri od pšenice, kukuruza, testenine, hleba, pirinča i drugih proizvoda od celog zrna. Većina ovih proizvoda sadrži gluten, a osetljivosti na gluten dovodi se u vezu sa autoimunim bolestima štitaste žlezde. Telo prepoznaje gluten kao stranog napadača, šalje antitela da ga napadnu, a ta antitela napadaju štitastu žlezdu u tom procesu.

Ječam, žitarice Foto: Pixabay

3. Sirovo lisnato povrće

Mnogi tvrde da su benefiti od sirovog lisnatog povrća daleko veće od rizika koji predstavljaju za štitastu žlezdu. Drugi pak tvrde suprotno: ono sadrži goitrogene i uvek ga treba kuvati pre konzumiranja.

Goitrogen je supstanca koja ometa uzimanje joda u štitastoj žlezdi. Kada štitasta žlezda ne apsorbuje dovoljno joda, ona nabubri da bi u tome uspela. Ovo formira knedlu u grlu koja se zove struma. Zdravstveni radnici uvek treba da palpiraju područje vašeg grla da bi proverili da li postoji struma, što je siguran znak problema sa štitastom žlezdom. Neke vrste ovog povrća su brokoli, prokelj, kelj, kupus, karfiol, repa, keleraba, rukola, zelje, rotkvice...

Prokelj Foto: Shutterstock

4. Kofein

Možete li da zamislite početak dana bez kafe? Zavisnost od kofeina je štetna za štitastu, ali i nadbubrežnu žlezdu. Kofein zapravo destabilizuje šećer u krvi i telu maskira signale da mu je potreban odmor. Jednom kada ovaj ciklus počne, veoma je teško zaustaviti se. A da li ste znali da kofein blokira apsorpciju hormona zamene štitnaste žlezde? Prema istraživačima, "dokazano je da kofein značajno menja hormon koji stimuliše štitastu žlezdu (TSH) i tiroidne hormone u studijama na životinjama".

kafa, kofein, šolja kafe, napitak, crni napitak Foto: Unsplash/Alin Luna

5. Šećer

Nestabilan šećer u krvi i problemi sa štitastom žlezdom često idu ruku pod ruku. Da bi se održao stabilan nivo šećera u krvi, štitasta žlezda mora biti zdrava i obrnuto - da bi se održala zdrava štitasta žlezda, šećer u krvi mora biti stabilan. Ne možete ići jedno bez drugog.

Svi oblici rafinisanih ugljenih hidrata, posebno iz prerađene hrane, zahtevaju dodatni insulin da bi se smanjio drastičan skok glukoze u krvi koji ova hrana izaziva. Vremenom, to dovodi do insulinske rezistencije - potrebno je više insulina kako šećer u krvi postaje sve veći i viši.

šećer, slatko Foto: Unsplash/Mathilde Langevin

6. Fluorisana voda

Kisela voda, mineralna Ilustracija: Pixabay

Fluorid je toksičan lek povezan sa nizom potencijalno ozbiljnih zdravstvenih problema. Nedavno su istraživanja koja povezuju potrošnju fluorisane vode sa disfunkcijom štitaste žlezde privukla pažnju stranih medija.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Video: Spec. farm. Ana Petrović i promocija knjige "Ključ zdravlja"

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Najnovije iz rubrike Fitnes i zdravlje