• 50

Vreme čitanja: oko 1 min.

Četiri razloga zbog kojih ne bi trebalo da jedete hleb!

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ako ste tipična osoba s Balkana, sigurno ga jedete uz svaki obrok, a ne bi trebalo uopšte! Pogotovo ne beli hleb. Evo i zbog čega

  • 50

Bilo da se radi o sendvičima, pecivima ili kriškama belog hleba uz pasulj, sarmu ili pečenje, sve je više dokaza koliko je nekada nasušna namirnica - hleb - u današnje vreme štetna za naš organizam.

Gotovo da uopšte nema zdravih sastojaka

Za razliku od drugih namirnica, beli hleb gotovo da uopšte nema nutrijenata. Ne sadrži vlakna, jer se u njemu ne nalaze cele semenke, a sve kalorije dolaze iz prostih ugljenih hidrata, s kojima telo nema šta drugo da radi, nego da ih pretovori u mast.

Foto: AP/Tanjug Foto: AP/Tanjug

Sadrži previše soli

Većina vrsta hlebova od belog brašna, pogotovo onih koju kupujete u velikim prodavnicama, sadrže velike količine soli. Povećane količine ovog minerla loše su za ceo organizam, a naročito doprinose povećanju krvnog pritiska.

Svaki Srbin pojede 100 kg hleba godišnje!

Veoma goji

Ako jedete mnogo hleba, zbog silne količine prostih ugljenih hidrata, soli, rafinisanih šećera i konzervansa, kile će početi da se gomilaju kao lude. Umerenost je jako bitna kod hleba, najbolje je potpuno ga izbegavati ili birati samo kvalitetan hleb.

Foto-ilustracija: Foter/USDAgov Foto-ilustracija: Foter/USDAgov

Ne predstavlja izbalansiran  obrok

Kako hlebu nedostaje minerala i vitamina, uz sve silne kalorije koje donosi sa sobom neće vas uopšte zasititi, što znači da uz njega morate da jedete još nešto. Zašto ga onda uopšte konzumirati?

Ako želite zdrav hleb, tražite onaj s celim semenkama i od kvalitetnog brašna, nikako belog.

(Telegraf.rs / Times of India)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • jovo

    10. decembar 2014. | 17:21

    PA NEK ONDA PEKARI MESE HLEB OD CELOG ZRNA PSENICE I NEKA TO BUDE STANDARD, ODNOSNO NARODNI HLEB. KAD NIJE ZDRAV OVAJ. STA SE CEKA ?

    Podelite komentar

  • Darko Papic

    10. decembar 2014. | 16:45

    Jedem hleb jer je najjeftiniji.

    Podelite komentar

  • Profesor.Biologije

    10. decembar 2014. | 17:10

    Hleb tareba praviti od celog zrna pšenice.Svinje jedu crni, bolji i zdraviji a ljudi beli nezdrav.Zašto?Odgovor da bi bili bolesni i kupuju lekove

    Podelite komentar