• 2

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ne volite zeleno povrće? Nakon ovih reči promenićete mišljenje!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kelj, prokelj, raštan, kupus i spanać možda ne spadaju u najukusnije povrće na planeti, ali ako se spreme na pravi način, u njima mogu uživati čak i deca. Evo zašto bi trebalo da se nađu na vašoj trpezi barem nekoliko puta nedeljno

  • 2
Brokoli šuma Foto: Carl Warner

Stručnjaci stalno upozoravaju da je jedan od ključnih načina da sačuvate svoje zdravlje redovno unošenje zelenog povrća u organizam.

Evo zašto je prokelj najbolja zimska hrana!

OTKRIVAMO: Evo šta treba da jedete da biste imali zdrave zube!

Ako želite da sačuvate imunitet, svakodnevno treba da jedete obroke sa zelenim namirnicama, posebno kupuse.

Brokoli ubija mikrobe

Brokoli je izuzetno lekovita biljka. Istraživanje Univerziteta u Ilinoisu dokazalo je da se sulforafan, supstanca koja se nalazi u brokoliju i podstiče sintezu belančevina, koje štite ćelije i čuvaju ih od raka, prenosi iz digestivnog sistema u ostatak tela direktno putem tzv. dobrih bakterija. Sulforafan ima antikancerogena, antidijabetička i antimikrobna svojstva.

foto-ilustracija: whologwhy / Foter.com / CC BY foto-ilustracija: whologwhy / Foter.com / CC BY

Kelj otklanja depresiju i tumore

Porodica kupusa garantuje zdravo srce i krvne sudove, ali i štite od raka. Kupus štiti od raka dojke, a kelj podstiče dugovečnost. Kelj je riznica sulforafana, koji pročišćava organizam i štiti ga od niza bolesti. Obogaćen je karotenoidima, koje su na univerzitetu Harvard povezali sa opštim osećajem optimizma. Sadrži glukozinolat, koji se odlično bori sa tumorima.

Foto-ilustracija: flickr.com/photos/calliope / Foter.com Foto-ilustracija: flickr.com/photos/calliope / Foter.com

Raštan - najzdraviji kupus na svetu

Glavna zimska hrana naših predaka,  raštika, je danas postala hit namirnica na nutricionističkim listama. Naučnici su ostali zatečeni njenom lekovitošću  i svrstali su je među 10 najzdravijih namirnica u svetu. Obogaćena je kalcijumom i izvanredan je izvor snažnih antioksidansa luteina i zeaksantina. Antioksidantna i antitoksična svojstva ovog povrća su veoma izražena, jer čisti jetru i ceo organizam od otrova, štiti od zloćudnih bolesti...

Foto: Wikimedia/prof. dr. Zdravko Matotan Foto: Wikimedia/prof. dr. Zdravko Matotan

Spanać jača kosti

Spanać štiti od upala, pomaže krvnom sistemu da ostane zdrav, jača kosti, ima antikancerogena svojstva. Spanać je izvanredan izvor gvožđa. Obogaćen je fitonutrijentima. Beta-karoten, lutein i zeaksantin, koje sadrži, obezbeđuju snažnu antioksidantsku zaštitu ćelija. Obiluje flavonoidima, među kojima je 13 snažnih antioksidanata. Sadrži bakar, mangan, cink, vitamin E i selen, materije koje uništavaju slobodne radikale.

Foto-ilustracija: Foter/Wally Hartshorn Foto-ilustracija: Foter/Wally Hartshorn

 

(Telegraf.rs / Večernji)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Biolog

    3. februar 2016. | 09:40

    Sve ovo sto je napisano o pomenutom povrcu je tacno ALI samo uz jedan uslov - da je odgajano na nezagadjenom zemljistu. Ovo povrce, inace, ima osobinu da iz tla u sebe upija sve otrove i metale cime postaje vrlo opasno za ishranu i ljudi i zivotinja.

    Podelite komentar

  • Acko

    3. februar 2016. | 14:47

    ..ako jedeš španać bićeš ko'Oliva..!

    Podelite komentar