• 5

Vreme čitanja: oko 2 min.

BIZARNA MEDICINA: Kobasice od bebine kake podižu imunitet!

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici smatraju da najbolji izvor probiotika, bakterija tako blagotvornih za naš organizam, predstavlja izmet novorođenčadi

  • 5

U poslednje vreme sve je više vrlo ogavnih stvari za koje stručnjaci iz raznih oblasti tvrde da su dobre za zdravlje. Od toga da se urinom leči rak, preko podizanja imuniteta čačkanjem nosa i jedenjem sopstvenih slina, pa sve do najnovije hit-dijete – kobasica s bebinom kakom!

Španski naučnici smatraju da izmet beba predstavlja najzdraviji izvor probiotskih bakterija, važnih za normalno varenje i opšte blagostanje organizma, bolji čak i od jogurta!

Foto: Promo Foto: Promo

S obzirom na to da se tokom procesa proizvodnje u kobasice često ubacuju bakterije lactobacillus i bifidobacterium, kao aditivi koji izazivaju fermentaciju i pritom su zaslužni za prefinjeni oštar ukus suhomesnatog proizvoda, oni predlažu da to budu baš one koje dolaze iz fecesa novorođenčadi.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Serge Bertasius Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Serge Bertasius

Prema njihovim rečima, bebina kaka predstavlja bogat izvor probiotskih bakterija, a one su vrlo visokog kvaliteta, jer su adaptirane na život u ljudskom digestivnom sistemu, posebno u crevima.

- Da bi probiotik obavio svoju funkciju u organizmu, on mora da prvo da preživi kiseline iz našeg želuca. Zbog toga su se naučnici u ovom istraživanju fokusirali na ispitivanje bakterija iz ljudskog izmeta, kao najprirodnijeg mogućeg izvora probiotika – objašnjava doktor Čarls K. Čoi za časopis “Live Science”.

Foto-ilustracija: Wikimedia/Galifardeu Foto-ilustracija: Wikimedia/Galifardeu

Istraživači, predvođeni mikrobiologom Anom Žofre s katalonskog Instituta za prehranu i agrikulturna istraživanja, ispitivali su uzorke stolice od 43 bebe uzrasta do šest meseci.

Foto-ilustracija: Foter/AJC1 Foto-ilustracija: Foter/AJC1

Iz bebine kake izdvajali su probiotske bakterije, koje su kasnije uzgajali u laboratoriji, da bi ih na kraju dodali smesi za kobasice, mediteranskom specijalitetu od svinjskog mesa poznatom pod imenom fuet, sličnom ćorizu. Istovremeno, pravili su ove kobasice i s komercijalnim probioticima.

- Ispostavilo se da su kobasice koje su imale najbolji efekat na zdravlje creva upravo one koje su dobijene iz bebine kake. Na gram kobasica bude sto miliona ovih bakterija, što predstavlja idealan balans neophodan organizmu. Pritom, uživali smo da tokom istraživanja jedemo ove kobasice, naročito što im je ukus fantastičan! – rekla je Žofre.

(Telegraf.rs / Live Science)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ona.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Najnovije iz rubrike Recepti

Komentari

  • Nezadovoljština

    22. februar 2014. | 12:18

    E samo da neću govna da jedem

    Podelite komentar

  • Zach Taletovic

    22. februar 2014. | 05:14

    Tačno mi znate život zgadit xd

    Podelite komentar

  • Jedu

    21. februar 2014. | 20:19

    g...a

    Podelite komentar