≫ 

TZATZIKI - omiljeni grčki sos u kućnoj verziji

Najpoznatiji je kao sos za grčki giros - ali se on fantastično slaže i uz druga mesa i povrće. Spremajte ga češće!

  • 0
Tzatziki Foto-ilustracija: pixabay.com

Potrebno je:

- svež krastavac

- 2/3 čaše jogurta

- 1 pavlaka

- 1 čen belog luka

- sok manjeg limuna

- mirođija

Jedan veći svež krastavac se oljušti, odstrani mu se sredina sa semenkama. Krupno se izrenda, posoli i stavi u cediljku iznad činijice da malo pusti vodu. Idealno je da stoji par sati.

Kada se ocedi, ubaci se u blender, sipa se 2/3 čaše jogurta (može i jogurt rčkog tipa ako želite gušći sos), sok od manjeg limuna, jedan krupno seckani čen belog luka i ravna kašičica mirođije (bilo bi idealno sveže mirođije, ali i ona iz kesice odlično radi posao). Sve se dobro izblenduje.

Ovo sipati u činiju u koju ste već istresli jednu pavlaku, promešati i staviti u frižider da se dobro ohladi. Obavezno u blender ide samo jogurt, jer je tečan i dobro se izblenduju sastojci. Da smo odmah stavili pavlaku bilo bi previše gusto za blender.

Pavlaka se dodaje jer je naš jogurt ređi od grčkog koji se koristi za Tzatziki (ne mešajte glrički jogurt sa jogurtom grčkog tipa - to nisu isti proizvodi!). Ako nešto preostane, može da se koristi i sutra. Preporučuje se i uz kuvano meso (posebno kuvanu teletinu).

Recept: blog Vitki Gurman

Foto-ilustracija: pixabay.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA