Ukusni domaći „bosanski somuni“

Ćevapi, pljeskavice - pa i obični sendviči - u somunu su još bolji!

  • 0

Sastojci:

 

- 1 kg brašna

- 2 supene kašike kvasca

- 250 ml mleka

- 1 supena kašika šećera

- 1 čajna kašika soli

- kim

 

Priprema:

 

Kvasac pomešati sa šećerom i uz malo toplog mleka staviti da kvasa. Brašno i so prosejati, dodati kvasac i sa preostalim mlekom i vodom zamesiti testo. Dobro uraditi rukama, uvek povlačeći rukom sa spoljnje strane testa ka unutrašnjosti, dok se ne dobije veoma glatko i mekano testo.

 

Ostaviti testo da naraste duplo, a zatim premesiti, te ponovo ostaviti da nadolazi oko pola sata. Na dobro pobrašnjenu površinu testo polagano staviti i podeliti na 6 delova. Rukom lagano oblikovati loptice, malo pritisnuti prstima okolo krajeve somuna i polagano početi razvlačiti.

 

Veoma je bitno da somun razvlačite samo sa krajeva, a ne sa sredine. Malom čačkalicom za ražnjiće, predhodno namočenoj u vodu na somunu praviti rombove i malo somun umiti s vodom.

 

Rernu zagrijati na 250°C i somune peći 5-7 minuta, (na plehu koji se greje u rerni) dok ne porumene. Somuni se naduvaju i to je znak da su gotovi.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA