≫ 

Domaća goveđa supa, zanosnog mirisa

Sećanje na bakinu kuhinju...

  • 2

Sastojci:

- 800 gr ribića (rebra, grudi, rozbratna)

- jedna šuplja kost

- 8-9 srednjih, većih šargarepa

- 6 korena peršuna

- 1-2 paškanata

- 1 koren celera sa listom

- 1 srednji do veći crni luk

- 3 manja krompira

- 7-8 bibera u zrnu

- 1-2 kašike začina

- 1 veza peršunovog lista

- domaći rezanci za supu

- ren

Priprema:

U veći lonac u hladnu vodu staviti oprano meso i kosti (ako nema ribića, dobra je i kombinacija rozbratne uz obavezno juneća rebra ili grudi, zbog slasnosti koju daje rskavica). Uključiti ringlu na srednje jaku vatru (kasnije, kad bude blizu da provri, smanjiti na laganu temperaturu). Luk prepoloviti, pa ako možete, na ringli zapeći obe polovine i ubaciti u vodu sa mesom. Ubaciti i zrna bibera.

Kada ste stavili meso očistiti celer (list celera sačuvati za kasnije), šargarepu, peršun i paškanat. Meso lagano kuvati i u zavisnosti od toga koje je i koliki je komad, kad počne da omekšava dodati prvo koren celera isečen na polovine ili četvrtine. Zatim ubaciti i šargarepu, koren peršuna i paškanat. Ako su deblji komadi na jednom kraju zaseći u obliku krsta. Doliti vode da sve lepo pliva. Dodati 1 kašiku začina. Kuvati na blagoj vatri i po potrebi dolivati vodu, oko sat, sat i po, dok meso i povrće ne budu skoro mekani. Na kraju ubaciti očišćene krompire u komadu i preko svega ubaciti oprane cele listove peršuna i celera.

Supa je gotova kada su svi sastojci mekani. Iz skuvane supe izbaciti omekšale trave, luk i šećernu kost. U odvojenu šerpu procediti željenu količinu za obrok. Iz ostatka supe izvaditi povrće i meso i uz ren služiti posle supe (rinflajš), srž iz šuplje kosti koristiti kao začin.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mira.V.

    5. februar 2017 | 08:35

    Dok se supa kuva,nikada se ne doliva voda!Kuva se na tihoj vatri da ne isparava.Dolivanjem vode,razblazuje se i gubi na ukusu i kvalitetu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA