0

Egzotično začinjene empanade

Zanimljivi začini, punjenje od mlevenog mesa - to je recept koji morate da probate!

Sastojci:

Testo:

- 4.5 šolje brašna (šolja 250 ml)
- 230 g hladnog maslaca
- 2 male kašike soli
- 3/4 šolje ledene vode
- 2 kašike sirćeta
- 2 jajeta

Punjenje:

- 600 g mlevenog mesa
- 1 glavica sitno seckanog luka
- 1 mala kašika karija
- 1/4 male kašike tucane ljute paprike
- 1 mala kašika belog luka u prahu
- 1/2 male kašike đumbira u prahu
- 2 male kašike soli
- 5-6 kašika ulja
- 4 krompira
- 1 mala kašika soli za krompir

Premaz:

- 1 jaje

Priprema:

Za testo u posudu staviti brašno so i izrezan hladan maslac. Mutiti mikserom dok se ne dobije mrvičasto testo. Dodati hladnu vodu pomešanu sa sirćetom, jaja i miksati dok se ne dobije glatko tvrđe testo. Izručiti na pobrašnjenu radnu površinu još malo premestiti, podeliti na dva komada i svaki umotati u plastičnu foliju. Ostaviti u frižider oko 2 sata da odstoji, a može isto tako da se pripremi i ostavi preko noći u frizideru i radi sutradan. Za fil, krompir izrezati i skuvati.

Kuvan krompir ocediti dodati so i izgnječiti kao za pire krompir, pa ostaviti na stranu da se ohladi. Ispržiti seckani luk desetak minuta, dodati mleveno meso i pržiti desetak minuta. Dodati sve navedene začine i kuvati još minut-dva. Skloniti sa vatre i ohldaditi. U ohlađeno meso dodati krompir i dobro pomešati da se sve sjedini. Izvaditi testo iz frižidera i rastanjiti na malo pobrašnjenoj radnoj površini. Rastanjiti ga što tanje možete. Rezati na krugove oko 10 cm veličine. Na svaki krug na sredinu staviti jednu malu kašiku punjenja, preklopiti, malo stisnuti prstima i viljuškom da se sastavi.

Poređati u podmazanu tepsiju i premazati ih umućenim jajetom. Peći na 200 stepeni 25-30 minuta ili dok lepo ne porumene. Gotove empanade premazati sa otopljenim maslacem, pa poslužiti.

(Telegraf.rs)

 

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: beli-luk-u-prahu brasno empanade jaje kari-2 krompir ljuta-tucana-paprika luk-2 maslac mleveno-meso sirce so ulje dumbir

Pire od krompira i šargarepe

Pileća krem čorbica - savršena za zimske dane

Pirinčane nudle s dimljenim tofu sirom i kikirikijem (posno)

Pohovani kolutići lignji u posnoj i bezglutenskoj verziji

Chilli con carne - ljutina meksika na vašem stolu

Svinjetina u domaćem sečuan sosu

Fileti lososa u sosu od senfa

Krem čorbica od brokolija i praziluka

Domaća rezanca za supu - kao iz bakine kuhinje

Prokelj kuvan na pari - zdrav prilog ili obrok

Ukusno iznenađenje u paketiću od testa: pizza kalcona

Omiljeni dodatak za supicu: klasične knedle od griza

Francuski hleb (baget) s dodatkom integralnog speltinog brašna

Neizostavno jelo na svakoj svečanoj večeri: ruska salata

Svinjska rebarca iz rerne, u pikantnom sosu

Salata s avokadom i tofu sirom (posno)

Gambori u krem sosu s vinom

Slane palačinke s belim mesom i neutralnom pavlakom

Sos od pečenog belog luka i neutralne pavlake

Odlične zemičke za burgere ili sendviče

Povrće s pirinčem i parmezanom

Marinirani pileći bataci i karabataci, ispečeni u rerni

Osvežavajući i lagani sendviči s krastavcima

Ravioli na kineski način: dim sum

Pikantne rolnice od plavog patlidžana, s mesom i krem sirom

Krompirići sa začinima, slaninom i kačkavaljem

Obrok-salata sa mesom, crvenim kupusom i brokolijem

Gravy sos - ili kako "moču" od pečenja pretvoriti u sjajan sos

Rustični hleb s raženim brašnom i semenkama

Bruskete zapečene s pršutom i mocarelom