0

Jednostavno i sočno praseće pečenje iz rerne

Tradicionalni ukusi, za pravi užitak....

Sastojci za 8 osoba:

- 8 kg prasetine
- 200 g krupne morske soli
- 330 ml svetlog piva
- 150 ml svinjske masti
- 250 ml vode

Priprema:

Prase isecite na manje delove, dobro operite, a zatim osušite sa hartijom. Svaki komad mesa, dobro posolite sa obe strane i poređajte u veći pleh. Ovako pripremljeno ostavite da odstoji do sutradan. Zagrejte rernu na 250°C. Pleh u kojem se peče meso, premažite četkicom sa svinskom mašću koju ste već zagrejali da bi mogla lakše da se namaže. Zatim, svaki komad mesa premažite sa svinskom mašću sa obe strane i poređajte ga u pleh. Nalijte čašom vode, stavite ga u rernu i smanjite temperaturu na 200°C. Ovako pecite oko 60 minuta. Zatim na svakih 30 minuta okrećite meso. Prvo okrenite meso pa zatim nalijte na gornju stranu po malo piva. Pivo daje mesu veoma lepu boju, a i ukus je specifičan.

Kada je meso pečeno svu tečnost koja je u plehu odstranite i vratite meso u rernu da se zapeče sa obe strane i da dobije još intenzivniju boju. Kada se prohladi poslužite uz prilog po želji i sa salatom.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: morska-so-2 prasetina svetlo-pivo svinjska-mast voda

Melizano salata - još jedan odličan mediteranski specijalitet

Kako da spremite sjajnu testeninu "A la Carbonara"?

Neodoljivi biftek u sosu od zelenog bibera

Meke kiflice sa susamom, punjene sirom

Hleb s lanenim semenkama

Pripremite sami čuveni "engleski doručak"!

Juneći gulaš na lovački način

Ramstek s aromatizovanim puterom

Tost sa tunjevinom i celerom

Pohovana piletina s parmezanom, ispečena u rerni

Osso buco - juneća kolenica na italijanski način

Najjednostavnije, brze lepinjice od belog brašna

Zavodljiv rižoto sa šafranom

Tataki tuna - fenomenalan japanski specijalitet

Supa s pirinčanim nudlama i pilećim mesom

Prženi kolutići lignji sa začinima

Odličan pesto sos koji možete da spremite unapred!

Odličan domaći polu-beli hleb

Biser kineske kuhinje: prolećne rolnice

Napravite perfektan domaći sir!

Omlet sa spanaćem i mladim lukom

Losos zapečen s pestom

Predivan i sočan domaći koh

Sendvič s grilovanim haloumi sirom

Pirinčane nudle s tofu sirom i kikirikijem

Ukusne pljeskavice od raznog povrća

Pikantno pileće meso umotano u slaninicu

Kimči pirinač - tradicionalni istočnjački prilog uz jela

Hleb sa maslinama - zdrav i mirišljav

Kapreze salata - najjednostavniji italijanski specijalitet