≫ 

Crni hleb sa integralnim i ražanim brašnom

Začinjeni hleb bogatog ukusa, za više zdravlja!

  • 0

Sastojci:

Šolja je od 2dl

- 2 šolje raženog brašna

- 2 šolje belog pšeničnog brašna

- 0,5 šolje integralnog pšeničnog brašna

- 7 g suvog kvasca

- 300 ml vode

- 1 kašičica šećera

- 2 kašika kakao praha

- 2 kašike espreso kafe

- 3 kašičica kima (za posipanje)

- ½ kašičice semena komorača

- 30 g putera

- 2 kašičica soli

Priprema:

Suvi kvasac razmutiti u 150 ml tople vode sa 1 kašičicom šećera i malo brašna, pa ostaviti da nadođe. U šerpicu staviti ostalu vodu, puter, šećer, espreso kafu, kakao, kim i komorač. Zagrevati dok se ne sjedine sastojci i  skloniti sa ringle. Pomešati sve tri vrste brašna i  so. Dodati kvasac i mesavinu iz šerpice. Zamesiti testo dok se ne oblikuje elasticna lopta. Činiju u kojoj smo mesili premazati uljem, staviti loptu i pokriti je.

Ostaviti na tolom da naraste oko 1h ili dok se ne udvostruči. Premesiti testo kratko, ponovo oblikovati loptu i staviti je na papir za pečenje. Prekriti je i ostaviti da još jednom naraste 1/2-1h. Kad je narasla iscrtati par crta na površini. Celu loptu premazati mlekom, posuti kimom, pa brašnom. Brašno ne utapkavati, ono ce posle otpasti sa hleba (služi da sačuva gornju koru od tamnjena i pregorevanja), pa peći 20 minuta na 220°C, pa još 20 minuta na 180°C. Hleb ostaviti da se ohladi bar 15 minuta i otresti ga od viška brašna.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA