Meka pletenica sa mlekom i suvim grožđem

Ovo prelepo pecivo, prvo će mirisima ispuniti vaš dom - a onda ćete uživati i u njegovm ukusu...

  • 0

Sastojci:

- 4 ravne kašike šećera

- 1 vanilin šećer

- 1 šaka suvog grožđa

- 2 pune kašike krompir pirea u prahu

- 12 g kvasca

- 1 kesica praška za pecivo

- 100 g maslaca

- 700 g glatkog prosejanog brašna

- 3 žumanca

- 1 ravna kašičica soli

- 4 dl mlakog mleka

- kašika susama

Priprema:

Svi sastojci treba da odstoje na sobnoj temperaturi barem 2 - 3 sata pre upotrebe. Grožđe prelijte sa vrelim mlekom i ostavite da stoji dok ga ne stavite u testo. Maslac otopite u nekoj šerpi i pustite da se ohladi. Rastvorite kvasac u mlakom mleku sa kašičicom šećera i ostavite da nadođe. Navedene sastojke (osim jaja, maslaca, grožđa i soli) pomešajte sa otprilike pola količine brašna i sa varjačom mutite testo,  10 - 15 minuta, sve dok se po testu ne pojave mehurići.

Umešajte viljuškom izmućena jaja, maslac, grožđe i so, zatim i preostalo brašno i dalje ga mesite rukom. Treba da dobijete glatko testo.  Pokrijte i ostavite trideset minuta da naraste. Posle podelite na jufkice (to zavisi od vas sa koliko delova želite da radite pletenicu) i opet ih premesite, ostavite trideset minuta da odstoje.

Testo podelite na 6 jednakih delova i ispletite pletenice. Ovu mlečnu pletenicu ostavite sat vremena da naraste, premažite žumancem, pospite susamom pa je pecite u rerni na 180°C oko 30 minuta.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA