≫ 

Probajte sarme u vinovoj lozi, onako kako ih spremaju u Turskoj

Sarmi ima raznih, ali su one napravljene s vinovom lozom baš posebne...

  • 0

Sastojci:

- oko 40 listova vinove loze

- 1 glavica luka

- 3-4 čena belog luka

- 100 g pirinča

- 500 g mlevenog mesa

- 3 dl kisele pavlake

- po želji so, biber, kapar, peršun, ljuta sušena papričica

- 4 dl jogurta

- malo soli

Priprema:

Listove blanširati u slanoj vodi od 1 min do 7-8 min, ako su stariji. Prebaciti u hladnu vodu kako ne bi izgubili zelenu boju, ocediti i malo ohladiti. Pirinač desetak minuta prokuvati, u duploj količini slane vode, procediti i ohladiti. Sitno seckani luk propržiti na maslinovom ulju, dodati sitno seckani beli luk, promešati i skloniti s vatre. U posudu staviti mleveno meso, pirinač, so, biber, začinsko bilje (sveže ili sušeno), papričicu, 2/3 luka, pa preliti vodom, a trećinu luka  staviti u posudu u kojoj će se kuvati sarme.

Malo ostaviti da se smesa ohladi, a onda dobro promešati. Sačekati da se svi sastojci prožmu oko 20 min. Na lišće vinove loze, stavljati smesu s mesom i napraviti sarme. Stavljati ih na luk sa belim lukom u posudu. Napuniti posudu, pokriti je alu-folijom i kuvati oko 35 min na 200°C. Skloniti foliju, peći još desetak minuta, a onda preliti pavlakom i zapeći. Poslužiti s jogurtom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA