0

Francuski tart s jabukama i kajsijama

Zna se da je Francuska kolevka najlepših poslastica!

Francuska tart pita sa jabukamaX
Foto-ilustracija: Pixabay.com

Sastojci:

pročitaj još

    Testo:

    – 250 g brašna
    – 125 g maslaca
    – 2 žumanca
    – 2 kašičice šećera
    – prstohvat soli
    – malo mleka

    Fil:

    – 90 g maslaca
    – 4 jabuke veće ( 900 g )
    – 3 kašike vode
    – 7 kašičica pekmeza od kajsija
    – 125 g šećera
    – korica jednog lmuna
    – 2-3 jabuke
    – sok jednog limuna

    Priprema:

    Testo:

    Maslac narežite na sitne komade, dodajte brašno i trljajte dok se ne naprave mrvice. Dodajte žumanca, šećer i so i mesite, po potrbi dodajte malo mleka. Kada zamesite testo, oblikujte ga u kuglu , umotajte plastičnom folijom i stavite u frižider na pola sata – sat. Otopite maslac, jabuke oljuštite, očistite i narežite na četvrtine. Stavite u maslac jabuke i vodu. Prekrijte i kuvajte dok ne omekšaju, otprilike 20 minuta. Ocedite ih iz maslaca i stavite u drugi lončić, propasirajte štapnim mikserom, dodajte pekmez, šećer, koricu limuna i malo limunovog soka. Kuvajte na jakoj vatri 15 minuta dok se ne zgusne, pa ga ohladite.

    Testo razvijte i stavite u kalup koji ste prethodno namazali maslacem. Nabodite ga viljuškom, prekrijte papirom za pečenje i stavite pirinač ili pasulj na testo. Pecite 15 minuta na 180 stepeni. Izvadite ga i ohladite. Jabuke oljuštite, i narežite na tanke kriškice, što tanje. Rasporedite fil po testu i poređajte jabuke po njemu. Pospite smeđim šećerom, po želji cimetom i pokapljite limunovim sokom. Pecite 30-35 minuta na 180 stepeni. Zagrejte pekmez i premažite jabuke. Poslužite toplo ili hladno, možete uz slatku pavlaku, sladoled ili ovako samu.

    (Telegraf.rs)

    Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

    Tagovi: Brašno, Jabuke, korica limuna, maslac, Mleko, pekmez od kajsija, šećer, so, sok limuna, Tart, žumanca