0

Pita od jabuka sa lešnicima i suvim grožđem

Sjajna domaća poslasitica...

Sastojci za 4 osobe:

Testo:

- 150 g brašna
- 1/2 praška za pecivo
- 50 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 žumance
- malo soli

Fil:

- 2 kašike suvog grožđa
- 4 kašike ruma
- 750 g jabuka
- 1 limun
- 40 g lešnika ili badema

Preliv:

- 1 jaje
- 40 g šećera
- 1/8 l pavlake
- 1 belance

Priprema:

Zamesite testo i stavite ga na hladno jedan sat. Dok je testo u frižideru, pripremite jabuke. Očistite ih i narežite na kriške, pa ih prokuvajte u što manje vode, a suvo grožđe potopite u rum. Testo razvijte pa ga stavite u manji pleh obložen pek papirom, pa pokrijte dno i stranice. Jabuke i suvo grožđe ocedite dobro, pa pomešajte s seckanim lešnicima, koricom i sokom od limuna. Tom smesom prekrijte testo.

Pecite 20 minuta na 200 stepeni. Za preliv izmešajte pavlaku s šećerom i žumancima, pa dodajte sneg od belanaca. Time prelijte kolač pa pecite još 20 minuta. Kolač dobro ohladite, narežite i poslužite.

(Telegraf.rs)

Pogledajte sve vesti u poslednja 24 sata

Tagovi: belance brasno jabuke jaje lesnik limun-2 maslac pavlaka pita prasak-za-pecivo rum secer so suvo-grozdje zumance