≫ 

Slatke pljeskavice od rikote i suvog grožđa

Spremite ovaj neobičan desert, koji ćete brzo zavoleti!

  • 0

Sastojci:

- 250 g rikota sira

- 4 jaja

- 180 g brašna

- 3 velike kašike šećera

- 1/2 kašičice soli

- 1 kašičica sode bikarbone

- 1 kašičica sirćeta

- 250g  suvog grozđa

- ulje za pečenje (2-3 kašike za svako pečenje)

- vanilin šećer i šećer u prahu za posipanje

- voće po izboru ili voćni pire za serviranje

Priprema:

U većoj posudi viljuškom izmutiti jaja, dodati sir, šećer, so i prosejano brašno. U manju posudu sipati sodu bikarbonu i sirće, dobro promešati pa sipati u smesu od brašna. Dodati rendanu koru limuna. Ručnim mikserom izmiksati testo dok ne postane glatko. Dobijeno testo je dosta mekano, ali tako treba da bude.

U umućeno testo dodati suvo grožđe i dobro ga umešati. U manju činiju sipati oko cetiri -pet kašika brašna. Dobijeno testo vaditi velikom kašikom, sipati na pripremljeno brašno, preko testa posuti jednu do dve kašike brašna, a onda pobrašnjenim rukama uzeti pokriveno testo i prebacujući ga iz jedne ruke u drugu formirati pljeskavicu (pljeskavicu formirati dlanovima).

U tiganju zagrejati par kašika ulja, stavljati pljeskavice pa peći, prvo sa jedne strane, pa kad porumene okrenuti ih i peći drugu stranu. Pečene stavljati na papir da se ocede od masnoće. Svaki put kada se stavljaju nove dolivati po malo ulja, po kašiku dve, ne više. Pečene ih posuti pre služenja šećerom u prahu i vanilin šećerom i služiti sa voćem ili voćnim pireom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA