TOTALNA DOMINACIJA: Evo kako će Android postati sastavni deo naših života (FOTO) (VIDEO)

Google je na svojoj konferenciji u San Francisku predstavio gomilu novih stvari i servisa. Nova verzija Androida, Android Wear operativni sistem za pametne satove, Google Fit platforma su samo neke od njih koji će promeniti naš život

  • 6

Google je na poznatoj I/O konferenciji u San Francisku predstavio sve novitete koje je spremio za ovu godinu. Iako su neki bili očekivani kao što su Android Wear i nova verzija Androida, sa druge strane bilo je i onih koji su u potpunosti iznenadili javnost. U slučaju da niste uživo pratili prenos iz San Franciska na YouTube-u, predstavljamo vam sve najbitnije stvari koje je Google spremio, i koje nas očekuju u bliskoj budućnosti.

Android L

Google je odlučio da odbaci dizajn Androida na koji smo svi navikli. Sa novom verzijom koja je poznata pod imenom Android L, IT gigant rešio je da dizajn svog operativnog sistema podigne na mnogo viši nivo.

Novi "Material Design" je najveća promena koju će doneti novi Android, a on će biti korišćen na smartfonima, tabletima, Chrome OS-u, pametnim satovima i web-u.

Android L će takođe dobiti ozbiljno unapređene performansi, bolje trajanje baterije. Nova verzija ovog OS-a će čak na tablete i pametne telefone doneti igranje video igrica kao na PC-u. Notifikacije su takođe doživele promene, a korisnici će moći da ih pročitaju i sklone direktno sa "lock screen-a".

Android Wear operativni sistem za pametne satove će biti integrisan u Android L kako bi potvrdio identitet. Ovo znači da ukoliko nosite Android Wear pametni sat, nećete morati da unosite šifru kako bi otključali telefon. Google je takođe obećao i Android One program koji ima za cilj da kvalitetne pristupačne uređaje obezbedi i u zemljama koje su slabo razvijene kao što je Indija, na primer.

Android L će se pojaviti na jesen ove godine, a test verzija je već spremna za developere.

Ovako će izgledati novi "Material Design":

Android Wear

Google-ova platforma za pametne satove i druge nosive (wearable) gedžete biće integrisana sa Android L i Android TV sistemima. Kada, na primer, preuzimate novu aplikaciju za vaš smartfon, Android Wear verzija će se takođe instalirati. Naravno, to važi i za naredne update-ove.

Notifikacije na Android Wear-u su dizajnirane tako da prikazuju samo najbitnije i najpouzdanije informacije u svakom trenutku. One će dolaziti sa vašeg smartfona na pametni sat, a tu će biti i obaveštenje od strane Google Now servisa. Ukoliko na primer dobijete novu poruku, pametni sat će zavibrirati i pojaviće se kartica sa porukom.

Platforma ima sposobnost da prati i fitnes informacije kao što su broj pređenih koraka i otkucaji srca na primer, ukoliko sat podržava potrebne senzore.

Prvi pametni satovi sa Android Wear operativnim sistemom su LG G Watch, Motorola Moto 360, Samsung Gear Live. LG i Samsung satovi su već dostupni za poručivanje putem Google Play-a koji je nažalost nedostupan u našoj zemlji, dok će se Moto 360 pojaviti tokom leta. Još bolja stvar u svemu ovome je cena, koja čak i za naše standarde nije toliko velika.

LG G Watch dostupan je za 229 dolara, dok je cena Samsung Gear Live sata 199 dolara.

Android Auto

Google je konačno Android doneo i u automobile, sa platformom Android Auto koja je konkurencija Apple-ovom CarPlay-u.

Sistem podržava glasovne komande, a sa vašeg Android telefona na kontrolnu tablu automobila možete postaviti navigaciju, komunikaciju (pozive, poruke), muziku. Glasovne komande su omogućene zahvaljujući Google Now servisu, pa će vozači moći da šalju i primaju poruke, pozive, i dobijaju informacije o pravcu kretanja.

Kompanija već ima preko 40 partnera za ovaj sistem. Android Auto će se pojaviti isto kad i Android L, najverovatnije na jesen ove godine.

Android TV

Google je predstavio i Android TV koji kombinuje standardnu televiziju sa Android aplikacijama i Google Play servisima. Platforma potencira lako pretraživanje i podržava glasovne komande. Pretragu je moguće vršiti i putem Android Wear pametnog sata.

Ovaj servis podržava i Google Cast što znači da će funkcionisati slično kao Chromecast, omogućavajući strimovanje sadržaja sa telefona i tableta.

Kada je reč o Chromecast-u, Google je najavio i nekoliko značajnih unapređenja za svoj "streaming dongle". Više nije potrebno biti povezan na istu Wi-Fi mrežu kako bi se on koristio, što znači da jednostavno i lako možete povezati nečiji uređaj na vaš televizor bez deljenja Wi-Fi šifre.

Google se udružuje sa kompanijama Sony i Sharp kako bi razvio Android TV setove. Što se tiče gemjing set-top box-eva Google će udružiti snage sa Razer-om i Asus-om.

Chromebooks

Google pokušava da Chrome OS i Android što više međusobno približi kako bi kreirao jedinstveno iskustvo korišćenja ove dve platforme. 

Android notifikacije i aplikacije će se uskoro pojaviti i na Chromebook laptopovima. Notifikacije će omogućiti da vidimo dolazeće pozive, poruke, stanje baterije našeg smartfona direktno na laptopu. Što se tiče aplikacije, za sada se zna da će se među njima naći Vine, Flipboard, Evernote, a sigurno će biti i dosta drugih. 

Pomenute stvari su još uvek na početku rada, i nije poznato kada će se one pojaviti.

Google Fit

U pitanju je nova platforma koje će pratiti zdravstvene i informacije o vežbanju. Platforma će biti otvorena za developere u narednim nedeljama.

Google Fit će služiti kao mesto za skladištenje svih podataka o stanju našeg organizma koje prikupe senzori pametnih telefona i satova. Partneri koji su za sada podržali program su Noom, Nike+, Addidas, Basic, Runtastic, RunKeeper, Polar, Withings, HTC i Motorola.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Tata Ikun

    26. jun 2014 | 16:13

    Ovo uopšte nije normalno, pa vi vidite. Ovi bi da kontrolišu svaki segment naših života.

  • Clearly Correct

    26. jun 2014 | 17:28

    Ne dopada mi se promena izgleda ali ako će baterija duže trajati i ako ću moći da igram igrice kao na PC onda može sve.

  • vojislav

    26. jun 2014 | 21:04

    ja sam prezadovoljan i nikada ga nebih menjao za bilo koji drugi tel. a sto se tice raznih diskusija ovde da se igraju jos uvek igrice nemo verovati da to jos postoji,,ja moj telefon iskoriscavam maximalno ,ali ne igricama vec programima koji me upucuju u sve moje zahteve,prvo sam bio zadovoljan sa samsung 2-posle 3 sada jos uvek imam s4 i nemam nameru da uzimam jos i 5(peticu),,,

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA