EdIT letnja škola programiranja kompanije Comtrade startovala u Beogradu

Učesnici će biti podeljeni u timove, i u narednih deset dana slušaće veliki broj prezentacija, radiće na razvoju aplikacije sa inženjerima i demonstratorima kompanije "Comtrade", a na kraju će i prezentovati svoje rešenje projektnog zadatka

  • 0

Danas je počela osma po redu besplatna "EdIT letnja škola programiranja" u Beogradu, u organizaciji kompanije "Comtrade". Od 262 prijavljena kandidata izabrano je 14 učesnika koji će ove godine kroz praktičan rad u kompaniji Comtrade, raditi na razvoju aplikacije i na taj način steći ogromno praktično znanje. Tema ovogodišnjeg EdIT-a u Srbiji je "Indoor lokacija pomoću iBeacon-a".

Učesnicima se pre svih obratila Jelena Ječmenić, direktor razvoja u kompaniji "Comtrade". Ona je objasnila značaj letnje škole EdIT-a, ukratko je predstavila kompaniju kao i brojne projekte na kojima rade Comtrade inženjeri za klijente širom sveta. Ona je istakla da je veoma važno što su tokom ove letnje škole programiranja polaznici u potpunosti upoznati i prolaze kroz kompletan proces razvoja softvera, jer je na razvoju svakog projekta neophodan timski rad. Takođe je svim učesnicima poželela puno sreće i uspeha u naredne dve nedelje.

Polaznici dolaze iz različitih visokokobrazovnih institucija širom Srbije, različitih su godina studiranja, ali svi poseduju ogromno teorijsko znanje, na osnovu čega su i izabrani. Oni će biti podeljeni u timove, i u narednih deset dana slušaće veliki broj prezentacija, radiće na razvoju aplikacija sa stručnjacima kompanija "Comtrade", podnosiće dnevne izveštaje,  a na kraju i prezentovati šta su to za dve nedelje postigli.

- Ponosni smo na tradiciju koja u Srbiji traje već osam godina. Ovo je osmi po redu EdIT koji se održava u našoj zemlji,a ove godine imamo najveći broj prijavljenih učesnika u Srbiji, njih 262. Ove godine naša kompanija omogućila je da 90 studenata u tri države regiona pohađa i završi letnju školu programiranja - izjavila je Ivana Bošković, član HR (Human Resources) tima kompanije "Comtrade".

Studenti će kroz ceo plan EdIT-a voditi dva demonstratora, Nemanja Radosavljević i Uroš Milenković. Oni se od februara spremaju i već su prošli ceo projekat "Indoor lokacije pomoću iBeacon-a".

- Ovo je jedan jako zahtevan projekat koji sam po sebi traži širok spektar znanja iz oblasti programiranja. U Kragujevcu smo kolega Uroš Milenković i ja takođe bili demonstratori. Tamo je bilo dosta rada, zabave, i druženja, a siguran sam se da će tako biti i u Beogradu- rekao je demonstrator Nemanja Radosavljević.

“Indoor navigacija pomoću iBeacon-a”, je projekat izrade korisničke aplikacije na Android platformi za određivanje položaja smartfon uređaja unutar zatvorenog prostora i navigaciju korisnika. Cilj projekta je da se korišćenjem iBeacon uređaja pametni telefon pretvori u interaktivni navigacioni uređaj koji će omogućiti kontekst orijentisanu komunikaciju sa korisnikom.

Projekat obuhvata razvoj Android aplikacije koja će detektovati signale iBeacon-a postavljene na prikladna mesta u prostoru. Takođe razvijaće se serverska aplikacija na Machine to Machine (M2M) framework-u koja će na osnovu iBeacon signala pratiti položaj i slati kontekstualne poruke pametnom telefonu. U poslednjoj fazi projekta planirano je da se na ovaj način kontroliše mali automobil koji bi se samostalno kretao po zadatoj putanji.

- Za EdiT sam saznala preko Comtrade sajta. Smatram da je ovo idealna prilika da se stekne praktično znanje, s obzirom da sam na fakultetu uglavnom stekla samo teorijska. Kompanija mi se veoma dopada. Nadam se da ću upoznati nove ljude, i spremna sam za timski rad koji se od nas traži - izjavila je jedna od učesnica, Ana Simijonović, koja je student treće godine na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu.

Znanje koje će ovi mladi ljudi steći zahvaljujući kompaniji "Comtrade" i "EdIT letnjoj školi programiranja", sigurno će im koristiti u nastavku karijere.

Škola se završava 1. avgusta, kada će učesnici predstaviti svoje projekte i  prikazati šta su to za dve nedelje uspeli da naprave. Tada će takođe biti podeljene i diplome svim učesnicima, a biće proglašeni i najbolji tim, kao i pojedinac na ovogodišnjem EdIT-u.

Pogledajte kako je bilo na upravo završenom EdIT-u u Bosni i Sloveniji, kao i kako je to izgledalo prošle godine u Beogradu:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA