ODUVAO KONKURENCIJU: LG G3 je savršenstvo bez mane (FOTO)

Uverili smo se u sve prednosti najnovijeg modela kompanije LG, koji nas je svojim dizajnom, funkcionalnošću i performansama oduševio. Evo šta konkretno nudi najnovija perjanica južnokorejskog giganta

  • 49

LG G3 smart telefon je definitivno najveći ponos južnokorejske kompanije. U pitanju je uređaj koji je doneo brojne inovacije, počevši od ekrana Quad HD rezolucije, takozvane "KnockCode" funkcije, kamere sa laserskim autofokusom, ali i gomili drugih stvari, kojih verujte nam na reč ima mnogo, i o kojima bismo mogli raspredati danima.

U sve prednosti nove perjanice LG-a uverili smo se i sami.

Na prvi pogled, kutija u kojoj dolazi ova opasna "zver" ne deluje kao da se u njoj krije nešto specijalno, ali čim smo je otvorili i uređaj uzeli u ruke, uverili smo se da je zaista u pitanju vanserijski mobilni telefon. U kutiji se nalazi punjač, USB kabl, slušalice odličnog kvaliteta i baterija.

Kompletno kućište napravljeno je od plastike koja odiše visokim kvalitetom. Iako nije u pitanju aluminijum, ovo ipak ima neke prednosti. Bolje performanse antene, a i mogućnost skidanja poklopca i zamene baterije su neke od njih. Ispod poklopca nalaze se slotovi za SIM i memorijsku karticu, što itekako doprinosi lepšem izgledu telefona.

Kućište je takođe napravljeno od materijala koji sprečava grebanje i preterano prljanje telefona, pa ga ne treba toliko često brisati i čistiti.

LG G3 je veoma elegantan. Bela boja, sa srebrnom konturom koja se proteže čitavim obimom telefona daje ovom uređaju aristokratsku notu. Kao i kod prethodnika, dugmići za uključivanje telefona/ekrana i kontrolu zvuka nalaze se na pozadini. Iako deluje kao neobično rešenje, veoma je praktično jer se tasteri uvek nalaze pod prstima. Njih ćete verovatno retko kad i koristiti, s obzirom da G3 ima "KnockCode" funkciju o kojoj će reči biti malo kasnije.

Iznad dugmića na pozadini nalazi se kamera od 13 Mpix pored koje su laserski autofokus i blic. Ispod tastera je lepo dizajnirani logo kompanije LG u srebrnoj boji, a zvučnik je smešten u samom dnu. Na donjoj ivici se nalaze ulazi za slušalice i Micro USB.

Predivni ekran od 5,5 inča, Quad HD rezolucije, pruža se čitavom prednjom stranom, a ispod njega nalazi se još jedan logo kompanije LG u srebrnoj boji. Na vrhu je naravno prednja kamera za video chat, zvučnik i senzor za automatsko podešavanje osvetljenosti dispeja.

Bez obzira na svoju veličinu, telefon odlično leži u ruci, zahvaljujući blago zaobljenoj pozadini. U prilog tome što se G3 može koristiti i jednom rukom ide i činjenica da je veoma lagan (149 grama) i tanak (8,9 milimetara). Najnovija perjanica kompanije LG se povrh svega može istaći i prelepo dizajniranim kućištem odličnog kvaliteta.

Sledeći na redu je možda i najveći adut ovog uređaja. U pitanju je naravno ekran od 5,5 inča, neverovatne Quad HD rezolucije koja ima 1440 x 2560 piksela, i gustinu od 538 piksela po inču. LG G3 je jedan od prvih smartfona koji ima ovu rezoluciju ekrana. Iako mnogi smatraju da je ona prevelika za displej veličine 5,5 inča, verujte nam da se itekako vidi razlika u odnosu na one sa Full HD (1920 x 1080 piskela) rezolucijom.

Prikazi su daleko oštriji i realniji, a boje jarke, precizne i svetle. Displej je urađen u True HD-IPS tehnologiji koja omogućava idealan kvalitet prikaza slike iz svih uglova. Gledanje video klipova i filmova, igranje video igrica i surfovanje internetom na telefonu sa ovakvim ekranom je pravi raj za oči.

Senzor za automatsko podešavanje osvetljenosti ekrana koji se nalazi na vrhu odlično reaguje i na najmanju promenu svetla, a telefon pruža nezapamćeni kvalitet prikaza čak i pod direktnim sunčevim zracima zahvaljujući jakoj osvetljenosti.

Vidi se da je južnokorejska kompanija uložila veliki trud u razvijanju ovog displeja, a to im se na kraju i isplatio. Za ekran nemamo ni jednu jedinu zamerku, i sigurni smo da će on oduševiti i najveće perfekcioniste.

Kamera, odnosno kamere (zadnja od 13 Mpix i prednja od 2,1 Mpix) bez ikakvih problema zameniće fotoaparat. Najinteresantnija stvar u vezi zadnje kamere je laserski autofokus. Maksimalna rezolucija fotografija iznosi 4160 x 3120 piksela, a video klipove možete snimati i u UHD rezoluciji od 3840 x 2160 piksela. Naravno, kvalitet slika i video snimaka u podešavanjima možete menjati po potrebi.

Definitivno najbolja mogućnost kamere modela LG G3 jeste već pomenuti laserski autofokus. Prema rečima kompanije kamera će za svega  276 milisekundi, što je brže od treptaja oka, uspeti da podesi fokus, čak i pri slabijem osvetljenju. U to smo se i sami uverili. Čim se pokrene  aplikacija kamere, na pozadini telefona će pored sočiva odmah početi da blicaju crveni infrared zraci. Slobodno možemo reći kako je LG G3 jedan od telefona sa najbržim slikanjem, kada se u obzir uzme pokretanje aplikacije, nameštanje autofokusa, okidanje i procesurianje slike.

Tu je naravno i optička stabilizacija slike (OIS) koja omogućuje fotografijama da budu kristalno jasne čak i kada se ruka drmne tokom slikanja.

Kada je reč o samoj aplikaciji kamere, ona je više manja standardna, ali ima par trikova u rukavu. Tako je na primer moguće napraviti selfi jednostavnim skupljanjem šake u pesnicu ispred kamere, što će automatski pokrenuti tajmer od tri sekunde. Od interesantnih mogućnosti tu je takozvani "Magic Autofocus" koji će omogućiti promenu fokusa fotografije, "Dual Mode" će napraviti sliku sa prednjom i zadnjom kamerom istovremeno, a tu je i klasični "Panorama" mod.

Prednja kamera će idealno poslužiti za pravljenje selfi fotografija, ali i video chat putem Skype-a na primer.

Ono što LG G3 krije "ispod haube" bez problema će stati rame uz rame sa najboljim telefonima današnjice. Pokreće ga četvorojezgarni Krait 400 procesor sa taktom rada od 2,5 GHz, Qualcomm Snapdragon 801 čipset, a za grafiku je zaslužan Adreno 330 grafički čip koji bez problema pokreće i najzahtevnije video igre.

Model koji smo mi testirali ima 16 GB memorije za skladištenje podataka i 2 GB RAM memorije, ali postoji i varijanta od 32 GB i 3 GB RAM memorije. Ukoliko vam to nije dovoljno za skladištenje podataka, memoriju je moguće proširiti karticom do 128 gigabajta.

Kada je reč o performansama, sa sigurnošću možemo reći da je ovo jedan od najbržih telefona na svetu. Brzina kojom se otvaraju aplikacije ostavila nas je bez daha, a rad u njima je fluidan i bez ikakvog seckanja. Prelazak iz jedne aplikacije u drugu i igranje najzahtevnijih igara kao što je Dead Trigger 2 i Asphalt 8: Airborne na LG G3 rade kao od šale.

Iako smo, moramo priznati, bili zabrinuti što se slobodna RAM memorija u proseku kretala između 400 i 500 megabajta (podsetimo da telefon ukupno ima 2 GB), to se u realnom radu nije osetilo. Retko kad smo zatvarali aplikacije (što slučajno, što namerno), ali opaka zver zvana G3 ni u jednom trenutku nije ustuknula izazovima koje smo postavljali pred njega.

Prave poslastice kriju se i u softveru. Pokreće ga naravno najnovija 4.4 KitKat verzija Androida, a LG je u njega ubacio neke veoma zanimljive i korisne funkcije.

Jedna od njih je takozvana "Knock Code" koju smo već pominjali, a ona omogućava korisnicima da tapkanjem otključaju, odnosno zaključaju telefon. Moguće je postaviti obrazac po kom će se telefon otključavati, a dva tapkanja kada je on uključen ugasiće ekran. Veoma korisno i jednostavno za korišćenje.

LG je uradio dobru stvar kada je dizajn interfejsa u pitanju, pa će tako na početnom ekranu, pored omiljenih aplikacija stajati i "Smart Notice" vidžet koji će pružati brojne korisne informacije o vremenu, podsetnicima, ali i gomili drugih stvari.

Još jedna od funkcionalnosti kojom se G3 može pohvaliti je i "Dual Windows", odnosno pokretanje dve aplikacije na jednom ekranu. Displej će biti podeljen na dva dela, gornji i donji, a po želji je moguće povećavati, odnosno smanjivati prozore aplikacija. Pametna tastatura će pamtiti sve što unesete kako bi pružila što bolje sugestije reči tokom kucanja, ali će i povećati brzinu kuckanja zahvaljujući integrisanoj "swipe gesture" funkciji.

Za ljubitelje fitnesa LG je ubacio svoju Health aplikaciju, koja će pratiti sve, od  broja napravljenih koraka  pređenog puta, vremena provedenog šetajući ili vežbajući, sagorenih kalorija, ali i gomile drugih stvari, a sve u cilju vođenja zdravog života.

Još jedna od stvari kojom se G3 može pohvaliti je "Guest mode" koji će vlasniku omogućiti da odabere aplikacije koje će neko ko pozajmi telefon moći da koristi, dok će ostale biti zaključane. Veoma dobar način za zašitu privatnosti.

Iako proizvođači Android uređaja umeju da ponekad preteraju sa ubacivanjem brojnih, manje više beskorisnih funkcija koje uglavnom samo "jedu" RAM memoriju, LG je ovim modelom pokazao da redizajniranje klasičnog (stock) Androida može itekako dobro da se uradi.

Na kraju je na red došla baterija i njeno trajanje. Moramo da priznamo kako smo bili skeptični kada je u pitanju njena autonomija, jer smo bili sigurni da će ova veličina ekrana u kombinaciji sa Quad HD rezolucijom i veoma brzim i zahtevnim hardverom, bateriju "pojesti" veoma brzo. Međutim, grdno smo se prevarili.

Baterija od 3000 mAh, u kombinaciji sa odličnom optimizacijom softvera i hardvera, omogućila je ovom telefonu jako dugu autonomiju što je itekako bitno. Džaba vrhunski telefon kada mu baterija ne izdrži ni pola dana. Međutim, LG G3 nema taj problem.

Veća rezolucija logično zahteva i više snage kako bi prikazala sve te divne piksele i detalje, međutim LG-jeva optimizacija je toliko dobra da to ne predstavlja nikakav problem. Južnokorejski gigant je u uneo izmene u displej drajver, brzinu procesora i frejmrejt kako bi se oni prilagođavali načinu na koji se telefon koristiti, i na taj način produžili radni vek baterije.

Tokom testiranja sve gore pomenuto došlo je do izražaja, i baterija se odlično pokazala . Bez ikakvih problema izdržala je dan i više nego prosečnog korišćenja. Ujutru smo telefon skinuli sa punjača, i do narednog dana nismo imali potrebu da ga ni na trenutak dopunjavamo. Igrali smo igrice, koristili Instagram, Facebook i Viber, slušali muziku i razgovarali, bez bojazni da će bateriji ponestati snage onda kada nam bude najviše trebala. U retkim trenucima kada telefon nismo koristili, baterija se jako jako sporo trošila.

LG G3 podržava i funkciju bežičnog (wireless) punjenja.

Na kraju je ostalo još da iznesemo svoje impresije o ovom uređaju. Jedino što možemo jeste da čestitamo kompaniji LG na inovativnosti kada je u pitanju G3, jer je po našem skromnom mišljenju ovaj uređaj vanserijski, sa čime se slažu i brojni IT stručnjaci, a to pokazuju i brojne nagrade kojima se ovaj telefon već okitio. Gomilu korisnih funkcija, besprekoran ekran, odličnu kameru, dugotrajnu autonomija baterije, ali i aristokratski dizajn poseduje ovaj telefon, a sve to u kombinaciji garantuje vrhunski doživljaj i maksimalnu produktivnost koja se očekuje od vrhunskog pametnog telefona

Topla preporuka svima onima koji razmišljaju o nabavci novog pametnog telefona. Zaista sve pohvale!

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(M.Đ)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mile

    5. septembar 2014 | 14:04

    Ajfon je bolji! Salim se, skidaj miša sa minusa :)

  • G3

    5. septembar 2014 | 12:52

    Sve je tako kako ste napisali,ziva istina!Imao sam s2,s3,s4,s5 i sad G3(nemojte misliti da se hvalim).Od Samsungovih telefona najvise mi se dopao s2 jer to mi je bio prvi android,s3 nista posebno,s4 me odusevio stvarno,a s5 golo g****!!Sad sam uzeo g3.Kad sam ga upalio sve mi je bilo jasno...Perfektna slika,isto tako kamera,zvucnik steta sto nije jos jaci,ali i ovaj je OK,jedino me te tipke za pojacavanje/smanjivanje i zakljucavanje nerviraju sto su pozadi,...Za ovih mesec dana koliko je kod mene jos nijednom nije zabagovao.Ko ga bude kupio nece se pokajati,nikako.Jako je dobar za ljude koji se bave sportom,npr. Kada trcite nema znoj gde da upadne!Na s5 mi se x puta desilo da znoj upadne gde je ono dugme "Home button" i odjednom pocne da mi se zvuk pojacava i smamjuje,a kao je bio vodootporan...:D Uglavnom sve preporuke za ovaj telefon!;)

  • Milos

    5. septembar 2014 | 14:16

    Odlican telefon, ali mislim da je Sony Xperia Z2 malo bolji, Quad HD ekran je samo izivljavanje jer na tako malom ekranu se ne primeti da li je rezolucija Ultra HD, Full HD ili HD Ready, Xperia ima bolju kameru (20MP), vise RAM memorije, vodootporan je, otporan na prasinu...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA