ŽELITE DA NAUČITE DA PROGRAMIRATE? Ove tehnike i jezike svaki početnik mora da zna

Znanje iz oblasti programiranja dostupnije je nego ikada. Danas se programiranje može učiti i online, tj. preko interneta i to može uraditi baš svako. Potrebno je, uz malo discipline, ići stepenicu po stepenicu

  • 3

Potreba za talentovanim softverskim inženjerima ne jenjava i zato je učenje programskih jezika i dalje aktuelno. Za svakoga ko planira da se ozbiljnije pozabavi programiranjem najvažnije je da zna odakle da počne, tj. kojim redom treba učiti programske jezike. Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da na tom putu.

Pre nego što se uhvatite u koštac sa programskim kodom, počnite sa takozvanim "drag and drop" programiranjem.

Reč je o jednoj od najosnovnijih tehnika, koja vam dozvoljava da kod napravite vizuelno, prevlačenjem blokova po ekranu, umesto da ga pišete. Ovako se najlakše shvataju osnove programiranja, bez ulaženja u detalje oko preciznog kucanja programerskih reči i simbola. Postoji puno programa. Za početak, navešćemo Google Blockly kao primer.

Kada savladate osnovni koncept pomoću Drag and Drop tehnike, vreme je da krenete korak dalje, tj. da uz miša koristite i tastaturu. Jedan od najlakših programa za sticanje početnog iskustva je Python. On poznaje malo sintaksi i neće vas izgrditi ako zaboravite neki zarez ili zagradu.

Sledeći koji preporučujemo je JavaScript. Koristi se na svakoj platformi – Windows, Mac, iOS i Android su samo neke. Još jedan razlog da se oprobate u ovom jeziku jeste činjenica da u nekom momentu svaki internet pretraživač koristi JavaScript. Dodatni plus – kada jednom ovladate osnovnim tehnikama u JavaScriptu, ostaće vam znanje za druge jezike.

Treća stepenica može biti Ruby on Rails, ili kraće Rails. Rails je dobar alat namenjen takozvanom pozadinskom programiranju (Back-End). Ruby on Rails je platforma zasnovana na programskom jeziku Ruby, ali je mnogo jednostavnija. Njime se veoma lako prave veb-sajtovi.

Na kraju, upoznajte se sa HTML-om. Iako HTML nije programski jezik, u smislu kao što su to Python, JavaScript i Ruby, biće vam potreban da biste napravili dobar i kompleksan sajt. Jedna od osnovnih razlika između HTML-a i JavaScripta je u tome što se HTML koristi za statične sajtove, dok JavaScript služi za pokretanje interaktivnih komponenata.

Znanje iz oblasti programiranja dostupnije je nego ikada. Danas se programiranje može učiti i online, tj. preko interneta i to može uraditi baš svako. Potrebno je, uz malo discipline, ići stepenicu po stepenicu. Dobru bazu i stručne savete u sferi programiranja za svaku priliku možete potražiti  u nekoj od škola specijalizovanih za oblikovanje IT stručnjaka, kakva je kod nas ITAcademy.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • xd

    17. decembar 2014 | 21:57

    Zasto prvo uciti Javascript, pa onda HTML? Html je mnogo laksi za savladati i razumeti, a u sirokoj je primeni. Basic/Phyton>HTML&CSS>Javascript$JQuery pa onda nesto ozbiljnije kao sto su C# i Java..

  • Uroshacker

    18. decembar 2014 | 20:46

    Moj iskreni savet jeste kretanje od bilo kog jednostavnijeg jezika(c++,javascript,html)ili neki drugi,ali SAMO osnove,naucite osnove,moja prepuraki jeste kaluklator i program koji izbaci tvoje prethodno unesene podatke,ovo uradite:naucite c++ i javascript da bi naucili da razmisljate kao kompjuter.Nemojte da trosite na skupe kurseve,lepo skinite neki piratski kurs sa udemy-ja ili gledajte na youtube-u.nakon toga probajte da naucite samo minimalno nekog treceg i pokusajte da napravite program od znanja iz prethodnih jezika,onda nadjite primenu nekog jezika i pocnite ozbiljno da ucite

  • monk

    5. februar 2016 | 21:34

    Ovo je ok tekst, samo sto je malo na preskakanje, pocetniku treba striktno reci sustinu, HTML za strukturu sajta-kostur, zatim CSS za stilizovanje tog kostura u lepu vizuelnu celinu i JavaScript koji donosi dinamiku delova napravljenog sajta......Treba istaci da je JS u stvari sustinska celina sa html-om i css-om da je to nadogradnja u i donosi ponasanje delova sajta na kome se javlja JavaScript...Pocetnicima treba malo jasnije prezentovati, ja sam par meseci ucio sve i svasta, dok nisam shvatio sta i kako, jer je retko gde to lepo spakovano i jasno objsnjeno....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA