Radnici Apple-a u Kini rade bez slobodnog dana. Od umora spavaju na radnom mestu (FOTO) (VIDEO)

BBC je tajno otišao u jednu od fabrika tajvanske kompanije Pegatron, koja je glavni dobavljač Apple-a za iPhone 6 i 6 Plus. Stvari tamo uopšte ne izgledaju dobro

  • 8

iPhone 6 i 6 Plus su postigli zaista veliki uspeh za kratko vreme, a deblji kraj nažalost izvukli su radnici iz Kine koji rade u nehumanim uslovima danonoćno, bez slobodnog dana, kako bi isporuke stizale na vreme.

 

Kada su se novi iPhone-i pojavili potražnja je bila velika, i proizvođači nisu stizali na vreme da isporuče toliko velike količine telefona. Međutim, danas se stanje stabilizovalo, pa je Apple čekanje za "Šestice" smanjio na samo jedan dan.

 

U septembru je organizacija "China Labor Watch" iz Njujorka istražila jednu od fabrika u Kini koja proizvodi kućišta za iPad-e i MacBook-ove, i otkrila je 22 prekršaja u radu. Sada je i BBC tajno otišao u jednu od fabrika tajvanske kompanije Pegatron, koja je glavni dobavljač Apple-a za iPhone 6 i 6 Plus. Stvari tamo uopšte ne izgledaju dobro.

 

 

Pre nekoliko godina Apple je obećao da će obratiti pažnju na kompanije sa kojima sarađuje (proizvođače različitih delova uređaja) i uslovima u kojima rade njihovi radnici. Ekipa BBC-a je čim je zakoračila u fabriku otkrila, ne samo prekršaje Apple-ovih osnovnih pravila, već i prekršaje kineskih zakona o radu.

 

Na ulazu su svima oduzete lične karte bez naznake da li će ih, i kada, dobiti nazad. Medicinski pregled koji je neophodan za rad u fabrici održan je usmeno u prostoriji gde su se nalazili svi novozaposleni. Kada je reč o popunjavanju prijava, svima je naređeno da potpišu da pristaju na rad u noćnim smenama, ili mogu odmah da napuste fabriku.

 

Reporteri napominju da rad u noćnim smenama često prevazilazi 12 sati, a rad prekovremeno se ne plaća. Takođe nema ni slobodnih dana. Reporter BBC-a radio je 18 dana bez prekida i odmora, iako je tražio jedan dan slobodno. Slike prikazuju da radnici često utonu u san na radnom mestu, a nekad cela proizvodna traka nema nijednog budnog radnika.

 

 

Iz kompanija Apple i Pegatron napominju da istražuju tvrdnje koje je BBC zabeležio. Div iz Kupertina je takođe napomenuo da konstantno radi sa dobavljačima na tome da zaposleni ne rade prekovremeno, i dodao da nijedna kompanije kao oni ne brine o tome da svi zaposleni rade u bezbednim uslovima.

 

Pogledajte video:

 

 

Izvor: Youtube/BBC News

 

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

 

(Telegraf.rs / Izvor: bbc.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marks

    19. decembar 2014 | 19:40

    A radnici u javnim preduzecima u Srbiji, "rade" bez ijednog radnog dana. Zato i pate od nesanice jer nemaju od cega da se umore.

  • ЖAН KЛOД

    19. decembar 2014 | 13:42

    i moj ortak radi bez slobodnog dana kao i mnostvo ljudi za 200e,da ne trebamo da zalimo ove slucajno?

  • nisam teslin rodjak

    19. decembar 2014 | 14:40

    Evo ovako, nije to samo vezano za apple kompaniju, nego svi rade bez slobodnog dana ali im je zakonom dozvoljeno da spavaju na poslu kad god pozele. :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA