Da li biste voleli da vam frižider bude drug?

Poslednji domet u tehnologiji kućnih aparata je frižider koji umesto vas naručuje hranu, nudi vam ideje šta biste mogli da jedete i uključuje rernu umesto vas. Suzi Stajner, novinarka britanskog Gardijana, nije u to uverena

  • 0

Jedan od najvećih tehnoloških mitova prošle decenije je bilo uverenje da će “pametni frižideri” jako brzo postati realnost i normalna stvar u našim domovima. I taj mit je još uvek prisutan: LG je poslednjem Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu predstavio novi frižider koji će koštati oko dve i po hiljade evra, a zauzvrat vam dati LCD tačskin, kameru i vezu sa Internetom koja mu omogućava da sa mreže preuzme recept i da naruči potrebnu hranu sa neke od onlajn prodavnica.

Osnovna ideja jeste da svaki put kada nešto stavite u frižider on pročita barkod na ambalaži koji vi onda preko glasovne komande imenujete, kako bi računar u frižideru znao šta je ono što vam nedostaje, bilo da je to nešto što je za dnevnu potrošnju, bilo da je nešto što se nalazi na receptu koji ste izabrali. Teoretski, ako je mleko proizvod koji vam je stalno potreban u rezervi, frižider ga može sam naručivati.

Pored toga, ovaj LG frižider može i da vam predlaže recepte na osnovu namirnica koje već imate u frižideru, da preko vajerles konekcije obavesti rernu i podesi je na propisnu temperaturu, kao i da uključi tajmer. Ekran će vam tačno govoriti kako trebate da pripremite jelo. To je najnoviji “pametni frižider”.

Idiotski frižider, pre će biti.

Istina je da niko ne želi da komunicira sa svojim frižiderom. Niko ne želi tu vrstu obaveze, da mora da drži svoj frižider informisanim, osim ako nema ozbiljnih problema u komunikaciji sa ljudima. Kad otvarate rižider, želite da dohvatite mleko – poželjno bi bilo dok ćaskate sa nekim ili dok slušate radio: ne želite da skenirate barkod na ambalaži u kojoj se nalazi mleko ili da sa frižiderom podelite podatak da za četvrtak razmišljate da spremite dimljenog lososa. A što se tiče tajminga isporuke hrane koju frižider naručuje, ko još želi da se svađa sa kućnim aparatom oko sata i minuta kada će biti isporučen sladoled?

Radije bih se vozila metroom tokom špica nego što bih komunicirala sa svojim frižiderom.

(Izvor: Gardijan)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA