NOVI BIL GEJTS: Ovaj dečak (9) iz Makedonije je najmlađi Microsoftov inženjer!

Mladi kompjuterski genije, Marko Čalosan, položio je zadnji ispit u Ljubljani i tako postao najmlađi Microsoftov sistem-inženjer

  • 20

Marko Čalasan iz Makedonije ima samo devet godina, a već je postao inženjer Microsofta koji u svetu nudi svoje projekte.

Prema tehnološkoj obučenosti Marko je definitivno čudo od deteta, izjavio je Matej Potokar, glavni menadžer Microsofta u Sloveniji, gde je devetogodišnji dečak ovih dana dobio Microsoftov certifikat za sistem-inženjera. Mladi kompjuterski genije položio je zadnji ispit u Ljubljani i tako postao najmlađi Microsoftov sistem-inženjer.

U izjavi za Makedonski radio, Marko je rekao da bi želeo da živi u Americi kako bi bio blizu najnovijih tehnoloških dostignuća i blizu Microsoftu. On kaže kako dnevno na računaru radi u proseku četiri sata, ali ponekad bude to i više od deset sati. Ne igra video igrice, jer smatra da one ne nude ništa vredno, a svojim vršnjacima poručuje da ukoliko žele da se igraju, izađu napolje i potraže društvo u realnim prijateljima.

Glavni menadžer Microsofta u Sloveniji rekao je za makedonski radio kako je Marku, kada je došao na studije u Ljubljanu, trebalo samo pola sata da pokaže svoje vrednosti. Marko je s roditeljima, koji su takođe sistem-inženjeri, otvorio u Skoplju informatičku školu za decu od 8 do 12 godina.

U međuvremenu radi i projekte, a najnoviji je za produkciju visokokvalitetnih HD lekcija u Full HD formatu, kao i za dizajniranje sistema za njihovo emitovanje putem mrežne distribucije. Marko želi da projekat promoviše na nekom velikom svetskom IT skupu, a nada se da će se za njega zainteresovati i neka kompanija u Makedoniji.

Za Marka Čalosana kao informatičko čudo od deteta saznalo se pre tri godine, nakon čega mu je makedonsko ministarstvo obrazovanja poklonilo kompletnu kompjutersku laboratoriju, što mu je, kako sam kaže, puno pomoglo da uz roditelje usavrši svoje znanje.

Pogledajte video:

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: slobodnaevropa.org)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dean

    10. februar 2015 | 18:11

    Najace od svega sto je video i ovo sve od pre 5 godina...

  • EU

    10. februar 2015 | 17:46

    Svaka tebi cast, ali kako ti mozes biti "uspesan" kad si stava da su igrice glupe, a trziste igrica svake godine raste, pogotovo sad kad bi trebalo poceti sa vecom proizvodnjom Oculus Rifta, pa igrice ce se razviti do neverovatne tacke. Inace detetu svaka cast, ali ne verujem da bi Bil Gejts smeo da izadje u javnost i kaze igrice su mnogo glupe, prodaja softvera bi znacajno pala kao i saradnja sa velikim proizvodjacima igrica

  • Senka

    10. februar 2015 | 18:45

    Svaka cast decko zivio roditeljima sto godina i da znas isti si deda Milosav.Geniji se u Pivi radjaju.Pozdrav i samo napred!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA