BOGATIJI OD ŠVAJCARSKE: Apple vredi 710 milijardi dolara!

Akcije Apple-a porasle su u utorak 1,9 odsto, na 122,02 dolara. U januaru je div iz Kupertina oborio istorijski rekord po tromesečnom neto profitu, zaradivši za tri meseca 18 milijardi dolara

  • 7

Vrednost američkog proizvođača elektronike Apple dostigla je rekordnu kapitalizaciju od 710 milijardi dolara, čime je on postao najskuplja firma na svetu.

Proizvođač iPhone-a i iPad-a sada košta 300 milijardi dolara više od "drugoplasiranog" ExxonMobil-a, a njegova vrednost je dva puta veća od kapitalizacije njegovog dugogodišnjeg glavnog rivala Microsofta.

Akcije Apple-a porasle su u utorak 1,9 odsto, na 122,02 dolara. U januaru je Apple oborio istorijski rekord po tromesečnom neto profitu, zaradivši za tri meseca 18 milijardi dolara.

Optimizam povodom akcija Apple-a vezan je, kako s novim modelima iPhone-a plasiranim u septembru, tako i sa uspesima kompanije u Kini, gde je prodaja porasla 70 odsto u poslednjem obračunskom tromesečju, navodi Blumberg.

Kompanija se sprema da pusti na tržište novi pametni sat Apple Watch.

Apple je u četvrtom kvartalu 2014. godine "uzeo" rekordnih 93 odsto ukupnog profita industrije smartfona u svetu, prodajom 74,5 miliona komada smartfona iPhone, od kojih je ostvario profit između 12,6 i 13,5 milijardi dolara.

Radi poređenja, bruto domaći proizvod (BDP) Švajcarske godišnje iznosti 685 milijardi dolara. Apple je bogatiji i od Švedske, Austrije, Danske, Izraela...

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • MajkaRusija

    11. februar 2015 | 14:29

    i posle dodje neko i prica kako oni ne vrede... vazi... apple je od samog pocetka najbolji.. svi ovi androidi sto pokusavaju da ga iskopiraju mu ne mogu nista..... a sa druge strane, apple napravi jedan telefon a samsung izbaci 101.. i opet ovi se sale sa njima.. jako zanimljivo hahah

  • Deonisious

    11. februar 2015 | 14:38

    Naravno kad je najbolja kompanija za pravljenje telefona na svetu

  • Zurkolomac

    11. februar 2015 | 20:38

    Zato sto na ovoj planeti ima puno imbecila, vrlo jednostavno…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA